Hlavní obsah

V ruském městě rozdávají dlužníkům tunové „pyramidy hanby“

Novinky, tcs

Velmi netradičním způsobem se s neplatiči rozhodla zatočit společnost zajišťující komunální služby v ruské Samaře. Před dům dlužníka umístí černožlutou pyramidu, která upozorňuje na to, že v domě bydlí dlužník. Pyramida váží téměř tunu, a není tedy snadné ji odstranit. Je navíc vybavena reproduktory, které co chvíli hlásí, kolik dotyčný dluží.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Žena vybírá rubly z bankomatu

Článek

O pyramidách hanby, jak se jim přezdívá, informoval server BBC s odkazem na reportáž ruské státní televize. Na těžkých pyramidách je velký nápis „Zde žije dlužník“ s rukou ukazující směrem k domu. Každých deset minut se navíc z pyramidy ozve nepřeslechnutelný hlas.

„Zaplaťte svůj dluh za vodu: 54 723 rublů. Před svým i dluhy se neschováte,“ opakovala co chvíli pyramida v případě jednoho z dlužníků.

Firma tvrdí, že snaha zahanbit dlužníky je posledním krokem, jak je přimět, aby zaplatili. V případě dluhu ve výši téměř 50 tisíc rublů (zhruba 18 400 korun) prý muž dlužil více než dva roky, přitom měl luxusní auto a honosný dům.

„Znovu připomínáme lidem, kteří vlastní dobrá auta a dobré domy, aby nezapomněli platit účet za vodu a další služby,“ uvedl šéf společnosti Vladimir Birjukov.

Netradiční nápad má ale také spoustu odpůrců. Díky hlasitým výzvám totiž trpí i okolí dlužníků, kteří se ničím neprovinili. „Je to příšerné. Když vědí, že to pojede znovu a znovu a otravuje to lidi okolo, proč to dělají,“ stěžovala si v rozhovoru pro ruskou televizi jedna ze sousedek.

Pyramidy aspoň v noci, kdy je nařízen noční klid, ztichnou, firma je ale zase plánuje upravit tak, aby za tmy svítily. Zároveň se dušuje, že je chce používat jenom v případech, kdy je viditelně jasné, že dlužník si mohl dovolit svůj dluh uhradit.

Ruská televize nicméně dodala, že při minulém pokusu, kdy společnost promítala na zdi dlužníků laserem výši jejich dluhu, dokázala vymoci pouze 0,1 procenta celkové částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám