Hlavní obsah

V roce 1873 lidé přežívali i díky těmto několika trikům

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si co nejúsporněji zabalit kufry na dovolenou nebo jak zachránit pomocí suché rýže utopenou elektroniku, na podobné více či méně užitečné rady lze dnes na internetu narazit téměř každý den. I v minulosti se o praktické postřehy lidé dělili, jak ukazuje kniha z 19. století. Mnohé z těchto „vychytávek” by bylo možné úspěšně využít i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Brambora místo mýdla, to byla jedna z vychytávek 19. století.

Článek

V roce 1873 vyšla kniha „Fakta a rady pro každodenní život”, pod níž jsou podepsáni autoři Cassell, Petter a Galpin. Nabízela pomoc a řešení ženám a mužům tehdejší doby v nejrůznějších oblastech – od vaření, praní, výchovu přes výrobu alkoholu, léčbu neduhů až třeba po antikoncepci.

Dnes už sice nemusí páry při intimních chvilkách předcházet početí s podomácku vyrobenými kondomy z ovčích střívek, ale pár triků ze starých časů se může hodit stále. Posuďte sami.

Místo mýdla brambora

Ne v každé domácnosti jste dříve mohli najít mýdlo – do začátku 19. století panovalo podezření, že může být škodlivé pro lidský organismus, a používalo se tak hlavně k praní prádla.

Špínu z rukou jste si ale i tak mohli snadno vydrhnout kouskem brambory. Brambora sice rozhodně není jako mýdlo, které se v základu skládá z tuku a alkalických solí, ale pokud není mastná, funguje podobně. Stačí si hlízu uvařit a vydrhnout si s ní ruce do čista.

Prevence plešatění: Kvalitní jamajský rum

Bojí se váš partner, že přijde o své zlaté kadeře? Dohola jít nemusí. Podle knihy může předcházet plešatění tím, že si jednou denně hlavu umyje „kvalitním rumem z Jamajky“. Ovšem jestli tahle prevence skutečně funguje, se můžeme jen dohadovat. Kdo měl totiž doma kvalitní jamajský rum, tak si ho určitě nechtěl jen tak vtírat do vlasů.

Pokud se obáváte, že si při delší túře uděláte na noze puchýř, dávejte si do ponožek mýdlo. Váš pot se s mýdlem smísí a vytvoří vrstvu, která bude chránit vaši kůži před třením. Jestli se vám i tak puchýře udělají, chytrý receptář následně radí smíchat sádlo s alkoholem a směsí puchýře natírat, aby se kůže zahojila.

Studené koupele pro batolátka

Když se maminky bály, že jejich děti mohou trpět křivicí a slabostí, měly své maličké každé ráno preventivně namáčet do studené vody, a to nejlépe od narození do devátého měsíce.

Tahle rada by nejspíš u dnešních matek nezabodovala, s dnešní praxí se však kniha v lecčems i shoduje – třeba v tom, že by děti neměly pít alkohol.

Pivo z hrášku

Kdekdo by mohl ocenit recept na levné pivo. Receptář domácích vychytávek uvádí, že stačí uvařit prázdné lusky od hrášku. Místo chmele je prý třeba dát ožanku lesní.

Pokud se naopak někdo chce zbavit démona alkoholu, měl by pít likér, který bude obsahovat úhoře. Je to prý tak hnusné, že ho pálenka dozajista zbaví chutě na dalšího panáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám