Hlavní obsah

V říjnu nastane prstencové zatmění Slunce

Novinky, IAN

Třetího října tohoto roku budeme mít možnost spatřit z České republiky částečné zatmění Slunce. Máte-li cestovatelského ducha a pár dnů dovolené, můžete se vypravit na jih Evropy, kde bude vidět zatmění jako prstencové.

Článek

Při zatmění Měsíc, který se na své dráze dostane mezi Zemi a Slunce, zakryje jasný disk nejbližší hvězdy a my si můžeme prohlédnout sluneční atmosféru (koronu), i pozorovat  reakci okolní přírody. Krávy ulehnou na dvě minuty ke spánku, vše se zklidní. Na tento úkaz si však musíme počkat dalšího půl roku. V říjnu se odehraje divadlo menší, bude to vlastně generálka na úplné sluneční zatmění.

Prstencové zatmění Slunce, které nás v říjnu čeká, vzniká úplně stejně jako úplné. S tím rozdílem, že úhlová velikost Měsíce je o něco menší, takže nezakryje Slunce úplně - z hvězdy zůstane pozorovatelný i během největší fáze zatmění úzký prstýnek. Během tohoto úkazu je nejlepší vyhledat okraj pásu zatmění, protože zde bude okraj Měsíce plný nerovností tečně míjet okraj Slunce. Uvidíte proto mnoho záblesků připomínajících lesknoucí se perly. (Tzv. Bailyho perly, které popsal poprvé v roce 1836 F. Baily během zatmění v Itálii.) O tom, že ohnivý kroužek vypadá podobně ponuře jako motiv na plakátech k filmu Kruh se budete moci přesvědčit na vlastní oči, vydáte-li se někam dál na jih.

Pás prstencového zatmění se táhne od Portugalska, přes Španělsko (včetně jižních ostrovů Mallorky), Tunis, Lybii a zbytek Afriky. K úkazu dojde 3. 10. 2005 v ranních hodinách, takže máte-li ještě nějakou dovolenou, můžete se vydat například do Tunisu. Dovolenou si tak můžete okořenit krásným přírodním úkazem. Ovšem nezapomeňte si před odjezdem sehnat vhodný filtr slunečního záření (spec. brýle, svářečské sklo, ...), protože delší pohled do Slunce vám může vážně poškodit zrak!

Pokud potřebujete nějakou motivaci ke svému rozhodování, můžete si prohlédnout na stránce Instantních astronomických novin fotogalerii prstencovéhočástečného zatmění. A ještě jedna rada na závěr. Zatmění Slunce, které proběhne na jaře roku 2006 bude na dlouho poslední úplné poblíž naší rodné hroudy. Pás totality (odkud je úkaz vidět) se potáhne pře Turecko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám