Hlavní obsah

Chtěl dokázat, že je Země placatá. Stálo ho to život

Novinky, tcs

Přestože je teprve únor, hlavní adept na Darwinovu cenu je již znám. Čtyřiašedesátiletý Mike Hughes věřil tomu, že je planeta Země plochá. Aby to dokázal, chtěl se v raketě na parní pohon vystřelit do vesmíru, odkud by přinesl o placatosti důkaz. V sobotu odstartoval naposled, jeho raketě se utrhl padák a stroj se i s Hughesem zřítil na zem. Muž byl na místě mrtev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední let Šíleného MikeaVideo: Reuters

 
Článek

Poslední pokus Šíleného Mikea, jak se muži přezdívalo, proběhl v sobotu ve dvě hodiny odpoledne místního času v poušti u kalifornského města Barstow v rámci natáčení dokumentu Homemade Astronauts (Domácí astronauti) kanálu Discovery.

Ve své parní raketě (funguje na principu „papiňáku“ a často ji využívají například kaskadéři) se v roce 2018 dostal do výšky 512 metrů, loni svůj rekord zvýšil o šedesát metrů, letos chtěl překonat hranici 1500 metrů.

Zda se mu to na jeho posledním letu povedlo, není vzhledem k okolnostem podstatné.

Foto: Profimedia.cz

Mike Hughes schován za svou raketou při pokusu v roce 2019.

Na záběrech je patrné, že padák rakety se rozevřel předčasně, prakticky ihned po startu. Následně se utrhl a raketa poté, co dosáhla vrcholu trajektorie, spadla volným pádem. Hughes byl na místě mrtev.

„Byl to výjimečný chlap a žil na hraně. Jinak ani odejít nemohl. RIP,“ uvedl jeho bývalý společník Darren Shuster.

Muž se nechal vystřelit v podomácku vyrobené raketě, aby dokázal, že je Země placatá

Koktejl

Plánem Šíleného Mikea bylo podívat se do vesmíru, aby zjistil, zda je Země opravdu placatá. „Jestli věřím, že je Země placatá? Ano, věřím. Jestli to vím jistě? Ne. Proto to chci zjistit,“ uvedl Hughes.

Jeho snem bylo dosáhnout výšky 100 kilometrů, to však v parní raketě není možné. Nepřiblížil by se ani deseti kilometrům, ze kterých už je možné zakřivení Země pozorovat.

Mnozí kritici z řad vyznavačů teorie ploché Země tohoto bývalého řidiče limuzíny podezírali, že svůj zájem o hnutí Flat Earth pouze předstírá, aby mohl vybrat prostředky na svůj koníček, kterým bylo nechat se vystřelovat raketou do vzduchu. Toto tajemství si však vzal Šílený Mike s sebou do hrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám