Hlavní obsah

V Německu vypukla "Brunománie"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Toulavý medvěd Bruno, který byl v pondělí zastřelen v bavorském podhůří Alp poté, co se jej nepodařilo odchytit, se po smrti stává předmětem adorace. V rámci nastupující "Brunománie" se v Německu připravuje film o jeho osudech, vznikají kluby jeho příznivců a na internetu je nabízen bezpočet triček s nápisy solidarizujícími s Brunovým osudem.

Článek

Bruno bude dokonce vycpán a vystaven v muzeu, zatímco na bavorského ministra životního prostředí Wernera Schnappaufa, který vydal povolení k odstřelu, přišlo jen za úterní dopoledne devět trestních oznámení za "svévolné zabití" zvířete.

Film o Brunovi by měl natočit režisér Corbinian Lippl podle scénáře Karin Michalkeové pro společnost Wasabi Film. Nepůjde o žádnou tragédii, spíše budou využity komické prvky jeho života, kdy Bruno týdny tahal za nos tucty lovců i ochránců zvířat a dokázal přitáhnout pozornost médií, veřejnosti i politiků. "Nejzajímavější na tématu je, že jeden méďa dokázal vyvolat takové pozdvižení," řekla agentuře DPA scenáristka Michalkeová. 

"Bruno - Mahátma Gándhí bavorských lesů"

Brunovi fanoušci i obchodníci se předhánějí ve vymýšlení hesel na protestní trička, která by nejvíce zaujala. V nabídce je revoluční "JJ Guevara", který kombinuje oficiální Brunovo chovné označení JJ1 s ikonou "bojovníků za svobodu" Che Guevarou, jenž byl také zabit.

 Z dalších návrhů zaujímá čelné místo "Bruno - Mahátma Gándhí bavorských lesů". Definitivně ztracen prý není ani podnikatel, který si těsně před zastřelením Bruna dal natisknout fůru triček s nápisem "Mě nikdy nedostanete!"; stačí, když dá nápis doplnit slovem "živého", a bude zcela aktuální. Tento podnikatel hrozil lovcům  žalobou, protože zastřelení medvěda Bruno způsobilo velkou finanční škodu.  [celá zpráva]

Bruno bude vycpán a umístěn v muzeu

Nechtěnou ironií srší i rozhodnutí bavorských orgánů, že Brunova mrtvola bude preparována a vystavena v muzeu Člověk a příroda v mnichovském zámku Nymphenburg. Bude umístěna vedle vycpaného posledního volně žijícího medvěda, zastřeleného v Bavorsku před 170 lety.

"Co tím chtějí úřady vyjádřit? Snad že každý medvěd, který přijde, bude zastřelen?" ptají se Brunovi přívrženci. Není divu, že v této situaci na mnichovskou prokuraturu přicházejí trestní oznámení na ministra Schnappaufa za to, že odstřel Bruna povolil, a na internetu a v části médií roste tlak na jeho odstoupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám