Hlavní obsah

V nejlepší restauraci světa se přiotrávilo 67 lidí

Novinky, Jakub Kynčl

Není na světě mnoho míst, které by měly v gastronomickém světě lepší jméno než dánská restaurace Noma. Ta již třetí rok po sobě získala první příčku prestižní ankety vody San Pellegrino o nejlepší restaurant na světě. Nejlevnější menu zde vyjde na více než pět tisíc korun. Za takové peníze zákazník neočekává, že by mohlo být s jeho jídlem něco špatně. Ale ouha.

Foto: Profimedia.cz

Dánský restaurant Noma sužují hygienické problémy.

Článek

Celkem 67 ze 78 lidí, kteří se stravovali v restauraci Noma mezi 12. a 16. únorem, se přiotrávilo jídlem. Restaurant vyhlášený využíváním netypických místních surovin, mezi které patří například nezralé švestky, živé krevety či dutohlávka sobí (lišejník), má přitom dvě michelinské hvězdy. Majitelé restaurace se doposud stále snaží najít příčinu otravy.

Hosté se nakazili tzv. norovirem, který způsobuje zvracení a nevolnost. Norovirus se přenáší většinou vinou špatné hygieny či jídlem kontaminovaným fekálními látkami. Přenášet jej však mohou i infikovaní členové personálu, když pracují s jídlem. A dánské úřady mají za to, že právě to mohlo stát za otravou desítek hostů. Přinejmenším jeden člen personálu se totiž tímto virem nakazil.

Restaurace pochybila

Hygienický úřad zkoumal podnik 20. února na základě stížnosti od 63 zákazníků a našel velké množství problémů. Úřad udělil restauraci oficiální varování a nařídil jí uhradit náklady nadcházejícího vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Moderní severské pokrmy v Nomě umí vydráždit chuťové buňky, jedlíky ale neuspokojí.

Šokující je, že pracovníci restaurace neměli v kohoutcích k dispozici teplou vodu a stejně tak nebyla kuchyně dezinfikována odpovídajícím způsobem, který by zabránil v dalším rozšiřování viru.

Hosty budou kompenzovat

"Pracujeme v oboru, kde je cílem dělat hosty šťastnými a starat se o ně. Tohle je pro nás tedy to nejhorší, co se vůbec mohlo stát. Od té události úzce spolupracujeme s hygienickým úřadem, abychom se dostali problému na kloub a zjistili zdroj infekce. Je nám to velmi líto a jsme v kontaktu se všemi postiženými hosty a jednáme o vhodné kompenzaci," uvedl ředitel restaurace Peter Kreiner.

Nejde o první incident, který postihl restauraci ověnčenou michelinskou hvězdou. Počátkem roku 2009 onemocnělo skoro 600 lidí po návštěvě tříhvězdičkové britské restaurace známého kuchaře Hestona Blumenthala s názvem The Fat Duck ve městečku Bray. U 240 hostů se posléze potvrdila nákaza norovirem. Vyšetřování ukázalo, že zdrojem nákazy byly ústřice kontaminované fekálními látkami. Ty se do nich dostaly ze stoky po silné bouři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám