Hlavní obsah

V Jihočínském moři objevili asi nejhlubší závrt na světě, spolkl by i Eiffelovku

Novinky, jky

Čínští vědci objevili v Jihočínském moři závrt, jehož hloubka činí 300,89 metru. Je to téměř o sto metrů více, než bylo zjištěno u dosud nejhlubšího podobného útvaru. Svůj objev oznámili prostřednictvím webu Huanqiu.com. Závrt je prozatím přezdíván Dračí díra a není vyloučeno, že mu toto označení zůstane dlouhodobě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Závrt v Jihočínském moři je hluboký přes 300 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Pro zajímavost Eiffelova věž měří bez antény přesně 300 metrů (anténa má dalších 24 metrů). Kdybyste si stoupli na její špičku v závrtu, byli byste „na mělčině”.

Až doposud se mělo za to, že největším podvodním závrtem na světě je Dean's Blue Hole na Bahamách, který je hluboký 202 metrů. Páteční oznámení čínských vědců jej však nemilosrdně odsouvá na druhé místo. Závrt se nachází blízko Paracelských ostrovů, na které si vznášejí nárok Čína, Tchaj-wan i Vietnam.

Čínští experti zkoumali rozměry této modré díry během svých výzkumů v srpnu 2015 a v červnu 2016, uvedl web. K určení hloubky používali sonary určené pro větší hloubky, podvodní roboty a kamery. Hloubku tak mají prý změřenou skutečně přesně na centimetr.

Nejznámější závrt leží v Belize

Kromě hloubky se měřila i šířka závrtu. Ta činí 130 metrů v horní části a 36 metrů na dně. Experti dodali, že v podmořské jeskyni objevili okolo 20 živočichů.

Foto: Profimedia.cz

Velká modrá jáma ležící u břehů Belize

Nejznámějším závrtem na světě je pravděpodobně Velká modrá jáma ležící nedaleko břehů středoamerického Belize. Proslavil ji svými výzkumy známý mořský biolog Jacques-Yves Cousteau, který její hloubku změřil na 124 metrů. Je dodnes neoficiálním symbolem této maličké, ale půvabné země.

Závrt

Závrt je je přirozený krasový projev, obvykle kruhovitého tvaru. Obvykle vzniká rozpouštěním horniny směrem do podzemí. Závrty dosahují výjimečně průměru až jeden kilometr a jejich hloubka dosahuje v extrémních případech i více než 100 metrů, obvykle však mají hloubku jen několika metrů či desítek metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám