Hlavní obsah

V Itálii prodávají džíny navržené pro muslimy

Malá italská módní firma objevila poměrně překvapivou mezeru v oděvní nabídce: džíny navržené speciálně pro modlící se muslimy. Od proslulých modrých kalhot, které patří ke světovému oděvnímu trhu neodmyslitelně už řadu desetiletí, se liší několika dominantními znaky: především mají výrazně zvýšený pas, široké nohavice, množství kapes a navíc i zelené štepování.

Článek

Nová módní linie se jmenuje Al Quds, což arabsky znamená Jeruzalém, a jejím hlavním úkolem je zajistit muslimům při modlitbě naprosté pohodlí.

"Pokud vím, přišli jsme s takovým nápadem jako vůbec první, alespoň pokud jde o Itálii," říká módní návrhář Luca Corradi, který tyto džíny vypracoval.

Poměrně pytlovitý střih kalhot zaručuje, že člověka nikde neškrtí, když opakovaně poklekává k modlitbě. A početné kapsy umožní správnému muslimovi, aby v nich během modliteb ukryl všechny ty hodinky, náramky, brýle a další předměty, které na sobě nesmí v tu chvíli mít. Místo obvyklých oranžových nití použili výrobci nitě zelené, protože to je svatá barva islámu. A hlavně - tyto nadmíru praktické kalhoty nejsou vůbec drahé.

Vypadá to poměrně snadno, ale firmě trvalo přes rok, než svůj nápad dovedla do nynější dokonalosti, včetně množství ověřovacích zkoušek.

Abdal Hamíd Šaarí, který stojí v čele Islámského kulturního ústavu v severoitalském Miláně, je přesvědčen, že takový celkem levný výrobek uzpůsobený pro věřící muslimy může v islámských zemích udělat skutečnou díru do světa.

Až 90 % muslimů touží po pohodlných a levných džínách

"Může to být skutečně dobrý nápad," říká Šaarí, který kdysi zastával u jiného slavného italského výrobce džínů Carrera funkci manažera výroby. Podle něho "tak 90 procent muslimů, kromě těch, kteří se prostě nemohou obejít bez džínů značky Armani či podobných módních špiček, obvykle hledá takové džíny, které nejen něco vydrží a jsou pohodlné, ale které je taky nepřijdou na moc peněz".

Šaarí poukazuje na to, že zejména muslimové v severoafrických zemích jsou zatím zvyklí na běžné druhy džínů, které jsou ale během modliteb příliš těsné.

Džíny Al Quds byly zatím vyrobeny v sérii 9500 kusů a do prodeje je dává francouzský obchodní řetězec Carrefour. V Itálii se dostalo na trh v ověřovací fázi asi 50 kusů, a to za mimořádně nízkou cenu kolem 19 eur, tedy v přepočtu asi za necelých 600 korun. Budoucí běžná cena se ale má vyšplhat na 25 eur, tedy k 750 korunám, což není skutečně moc.

Jestli ovšem bude nápad firmy ze severoitalského Udine úspěšný, to podle obchodníků ukáže až čas. Firma zatím doufá, že osloví alespoň část muslimů žijících v Itálii, a těch je kolem 1,1 miliónu. Pokud to bude úspěch, výrobce se zaměří na další evropské muslimy, jichž je k 18 miliónům. Corradi věří, že s novým pojetím džínů se vydal správným směrem.

Reklama na webové stránce výrobce tvrdí, že jde o "nové vyjádření staré tradice".

Džíny pro muslimy šijí v pákistánském Karáčí

Na nápad "muslimských" džínů přivedl Corradiho před časem jeho známý Girgio Lotta, který měl v té době k módě daleko. Všiml si ale na jednom snímku v novinách mohutného zástupu muslimů, jak klečí při modlitbě - a skoro všichni v džínech. Nějaký čas prověřoval nabídku na trhu a zjistil, že nikdo nemá v nabídce moderní kalhoty, které by poskytly muslimům při modlitbách dostatek pohodlí. Teď je Lotta obchodním ředitelem firmy, která takové džíny vyrábí.

Firma má v ruce ještě jeden trumf: džíny se šijí v pákistánském Karáčí. "Prostě jsme chtěli respektovat fakt, že tyto první džíny pro vyznavače islámu by měly ušít muslimské ruce," dodává Corradi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám