Hlavní obsah

V Indonésii se podařilo zachytit extrémně vzácný druh kočky

Novinky, nčs

Parádní záběry ohrožené kočky plochočelé se podařilo natočit americkému páru při cestě po Indonésii. Kočka, jejíž populace se odhaduje na necelých 2500 jedinců, byla v roce 1985 dokonce prohlášena za vyhynulou. Vzácné šelmy žijí pouze na Borneu, Sumatře a Malajském poloostrově. Unikátní video zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V divočině v Indonésii zachytili jednu z nejohroženějších koček světaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Čtyřiatřicetiletí Amy a David Altonovi nemohli uvěřit vlastním očím, když spatřili na ostrově Borneo velmi vzácný druh kočky. Video, které pořídili letos v říjnu, zachycuje dospělou kočku a zřejmě jejího potomka. „Byla jsem překvapená, jak blízko se k nám přiblížily. Nebyly větší než běžná domácí kočka, ale bylo to trochu děsivé,“ popsala setkání Altonová.

„Náš průvodce si původně myslel, že se jedná o jiný druh kočky, později jsme je však s pomocí ISEC (mezinárodní organizace pro ohrožené druhy koček) identifikovali,“ dodala Altonová.

Byla prohlášena za vyhynulou

Jedná se zřejmě o první záběry zachycující mládě kočky plochočelé ve volné přírodě, navíc v oblasti, kde předtím nebyla zdokumentována. V zajetí žije po světě pouze necelá desítka těchto koček.

Kočky plochočelé jsou ohrožovány kácením deštných pralesů v jihovýchodní Asii, které jsou jejich přirozeným teritoriem. Jsou aktivní hlavně v noci, jsou zvyklé žít u vody a vodní živočichové jsou i hlavní náplní jejich jídelníčku. V roce 1985 byl druh prohlášen za vyhynulý. Až o deset let později byla kočka opět spatřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám