Hlavní obsah

V Indii si připomínají bitvu bohů, jako munice jim slouží hnůj

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vesnici Kairuppala v indickém svazovém státě Ándhrapradéš zakončují tradiční místní svátek Ugadi každý rok stejně. Den po konci oslav se obyvatelé rozdělí na dvě skupiny a začnou po sobě metat kravskou mrvu, připomínají si tak událost, která předcházela sňatku legendárního válečníka Vírabhadry a bohyně Bhadrakálí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hromadná bitva kravským hnojem má účastníkům zajistit zdraví a úroduVideo: AP

 
Článek

Do Kairuppaly se sjeli minulý víkend stovky lidí z okolních vesnic. Někteří přijeli bitvu pozorovat, někteří se přímo zapojili. Účinkující byli rozděleni na dva tábory reprezentující tábory mytologických hrdinů Vírabhadry a Bhadrakálí.

Dle legendy si hrdina a rek Vírabhadra vyhlédl krásnou a dobrou bohyni jako svou nevěstu. Sňatek se ale nelíbil lidem z okolí bohyně, dohadování o svatbě přerostlo v hádku, hádka přerostla v konflikt. Ten se v legendě vedl kravskou mrvou.

Příběh má dobrý konec. Bitvu ukončil sňatek obou hlavních hrdinů a vesničané nyní slaví právě jejich jednotu.

Důvod, proč se bitva rok co rok opakuje, je rovněž pragmatický. Podle klasické pověry hnůj z posvátné krávy musí být rovněž posvátný, a tudíž je zdravý prospěšný. Správně provedená bitva rovněž slibuje déšť, který pomůže úrodě pro nadcházející rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám