Hlavní obsah

V Holandsku se kradou kola ve velkém, úřady budou učit lidi, jak je zamknout

AMSTERDAM

Pořídit si v Holandsku kolo znamená pořídit si předmět, který vám pravděpodobně nevydrží déle než dva roky. Pokud si myslíte, že krádeži vašeho ekologického dopravního prostředku zabrání nějaký zámek či řetěz, mýlíte se. Právě proto se začne v zemi vyučovat, jak si kolo správně zabezpečit.

Článek

Holandská cyklistická lobby přitom plánuje lidem po celé zemi ukazovat, jak se dají jejich bezpečnostní opatření během několika vteřin zcela vymazat a kolo tak ukrást. Ukázalo se totiž, že majitelé kol ve velkých městech si po těchto lekcích začali svá kola daleko lépe hlídat.

"Je zřejmé, že nějaký odborník na zámky učí lidi, jak je rychle vypáčit a kola ukrást. My chceme lidem ukázat, jak si mohou svá kola lépe chránit," řekla ve středu mluvčí holandské cyklistické skupiny Fietserbond.

V Holandsku každoročně zmizí majitelům asi 700 000 kol. Odhaduje se, že v celé zemi se nachází až 18 miliónů kol. Bicykly jsou v Holandsku jednoznačně nejpoužívanějším dopravním prostředkem.

Cyklistická skupina Fietserbond zatím nabízela své lekce zaměřené na krádeže kol zejména studentům stěhujícím se do velkých měst, jako je například Amsterdam. Právě tato skupina si totiž doposud nejhůře zabezpečovala svá kola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám