Hlavní obsah

V Dánsku vrcholí přípravy na královskou svatbu

– KODAŇ

Celé Dánsko se připravuje na páteční slavnostní svatbu v Kodani, při níž si korunní princ Frederik vezme za manželku Australanku Mary Donaldsonovou. Ceremonie se zítra zúčastní nejvýznamnější královské osobnosti z celého světa. Sňatek se uskuteční v katedrále Panny Marie v Kodani, jeho začátek je plánován na 16.00 hodin.

Článek

Na seznamu pozvaných hostů jsou rovněž zahraniční státníci, konkrétní jména však většinou zůstala z bezpečnostních důvodů utajena. Mezi hosty by se měl objevit švédský král Carl Gustaf, japonský korunní princ Naruhito či princ Edward, který bude reprezentovat britský dvůr.

V ulicích Kodaně se již deset dnů pořádají předsvatební manifestace, na nichž desítky tisíců lidí vzdaly páru hold. Ve městě byly rovněž vyvěšeny národní červeno bílé vlajky, ve stejných barvách je i obrovská květinová výzdoba ve tvaru srdce a koruny. 

Na mnohých místech po městě byly posíleny bezpečnostní hlídky, které by měly zabránit případným atentátním útokům.

Společný úklid metropole

Starosta hlavního města Jens Kramer Kikkelsen také vyzval obyvatele, aby vzali košťata a uklidili veřejná prostranství. K akci se dobrovolně připojili školáci, členové sportovních klubů, skauti a důchodci, kteří razí heslo "Ve jménu lásky čistíme Kodaň".

Většina dánské populace, zejména ženy, bude průběh slavnostního dne sledovat u televizních obrazovek nebo se oslav zúčastní přímo v ulicích. Královská rodina se v Dánsku těší velké popularitě, při posledním průzkumu jí vyjádřilo podporu 80 procent obyvatel.

Pro Dány je svatba takřka historickou událostí, neboť jde o první sňatek nástupce královského trůnu od 10. června 1967, kdy se princezna Margrethe, současná vládkyně, která je na trůnu od roku 1972, provdala za francouzského diplomata, hraběte Henriho de Laborde de Monpezata. 

Svatba má svůj význam rovněž pro Austrálii, neboť Mary je první Australankou, která s titulem princezny vstupuje do manželství s evropskou královskou osobností.

Pětatřicetiletý Frederik a o tři roky mladší Mary Donaldsonová se seznámili v Sydney v září 2000 u příležitosti Olympijských her. "Nebyla to láska na první pohled, ale vznikala postupně," přiznala Mary narozená na ostrově Tasmánie, která se již těší na mateřskou roli. Doufá, že se stane matkou mnoha dětí. "Je dobrosrdečný, věrný a čestný," prohlásila o svém nastávajícím choti.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceremonie posvětila ženevskou dohodu

Slavnostním ceremoniálem byla odpoledne ve Švýcarsku formálně schválena tzv. ženevská dohoda, mírový plán dojednaný izraelskými a palestinskými opozičními...

Výběr článků

Načítám