Hlavní obsah

V Anglii mají záhadné město, které existuje pouze na internetu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V britském hrabství Lancashire řeší, zda mají ve svém centru městečko, o kterém nikdo neví a nebo se jen někde stala chyba. Ač někteří milovníci fantasy četby tvrdí, že byla konečně nalezena díra do časoprostoru, vysvětlení je zřejmě o poznání méně prozaičtější. Systém Google Maps zřejmě vytvořil neznámo proč uprostřed polí vesnici, o které nikdy nikdo neslyšel.

Článek

Britské blogy se začínají plnit zprávami z cest do imaginárního městečka, na jehož domnělém místě není nic jiného než pobořený most, rozpadlý plot a lány pole. Přesto sem začínají místní obyvatelé proudit, aby mohli říci, že byli ve městě duchů, jak místo nyní přezdívají. Vyhledávací systém navíc s Argletonem nakládá jako s reálným městečkem a nabízí jeho obyvatelům rady, kde nejblíže najdou supermarket či lékaře.

Pokud byste si přáli na tomto místě přespat, měl by vám tam být k dispozici i Hope Street Hotel. Ten ve svém popisku na mapách tvrdí, že se nachází v Argletonu. Pokud si ovšem prohlédnete jeho stránky pozorněji, zjistíte, že jde ve skutečnosti o luxusní butikový hotel, který se nachází nedaleko v Liverpoolu.

A to není vše, Argleton by měl ukrývat i golfový klub Mossack Hall. Ten se ovšem nachází opodál a ani on nemá na svých stránkách o mystickém městě ani zmínku. Přesto pod něj podle mapového systému spadá.

Fiktivní město či pokroucení názvu

Vysvětlení se však přesto několik nabízí. Místní mají za to, že si někdo jen spletl název nedalekého Aughtonu a v mírně pokroucené podobě ho do mapy zadal omylem kousek od pravého Aughtonu.

Kartografové mají za to, že by mohlo jít o fiktivní město, které má odhalit nekalé kopírování map. Pravdou je, že se podobná falešná místa vytvářejí, aby byla chráněna autorská práva a šlo lépe dokázat, že někdo mapu odcizil. Vždy však šlo maximálně o ulice, nikdy ne o celé město, které se utají o poznání hůře.

Data pro mapovou databázi poskytla holandská společnost Tele Atlas. Její mluvčí informoval, že neexistující město z mapy v brzké době vymažou. V cestovatelských denících mnoha Britů už však zůstane i s úsměvnými fotkami polí navždy.

Reklama

Výběr článků

Načítám