Hlavní obsah

Univerzitní profesor zeměpisu se proslavil díky něčemu zcela jinému

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Youssef Hijazi vyučuje geografii na univerzitě v Libanonu. Popularitu si ale získal uměním, které je jeho oboru na hony vzdáleno. Muž se totiž věnuje vyřezávání zeleniny a ovoce, a sklízí s tím úspěchy, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Profesor vyřezává nejčastěji melouny, tykve a dýněVideo: AP

 
Článek

Hijazi vyhrál zlatou medaili na festivalu Horeca 2017, což je veletrh zaměřený na pohostinské služby. Svému koníčku se věnuje už 15 let. Vyřezává především melouny, tykve či dýně, k čemuž používá speciální řezbářské náčiní.

Za léta praxe už se naučil, že musí mít trpělivost. „Vyřezat vodní meloun trvá půl až tři čtvrtě hodiny. Poté ho musím zchladit, aby vydržel aspoň 10 až 20 dnů. Dýně vydrží i měsíc,“ popsal.

Na plody vyřezává různé motivy, od geometrických tvarů až po podobizny politiků. Dostává také zakázky na vytvoření sofistikovanějších vzorů na svatební hostiny a slavnostní ceremoniály.

Za jeden kus si účtuje 35 dolarů (zhruba 843 korun), při větší objednávce dává množstevní slevy. Jeho snem je přitom naučit své řemeslo mladé řezbáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám