Hlavní obsah

Univerzita propustila lektora, který tvrdil, že rasa ovlivňuje IQ

LEEDS

Britský lektor, který se domníval, že rasový původ člověka je přímo spojen s průměrnou inteligencí, byl uvolněn z pracovního poměru.

Článek

Doktor Frank Ellis byl suspendován ze svého pracovního postu lektora na univerzitě v Leedsu a bude čelit disciplinárnímu řízení. Vedení univerzity tvrdí, že nešlo o přímý trest za jeho výrok. Vážnost této kauzy je však prý vysoká.

Lektor ruských a slovanských studií pro studentské noviny mimo jiné řekl, že mezi rasami existuje trvalý rozestup v hodnotách IQ. Více než 500 studentů poté podepsalo petici volající po jeho vyhazovu. Mnoho z nich dokonce proti jeho názorům v centru města demonstrovalo.

Doktor Ellis ale již dříve prohlásil, že nikdy nepřistupoval k černému studentovi jinak než k bílému a řekl, že neudělal nic špatně. To, že ho označili za rasistu, byl dle něj pokus ukončit jakoukoliv diskuzi a zároveň útok na svobodu slova. Disciplinární řízení zabere nejspíše několik měsíců a univerzita nebude případ komentovat do té doby, než bude nad Ellisem vynesen verdikt.

Reklama

Související témata:

Související články

Paris Hiltonová obviněna z rasismu

Prominentce Paris Hiltonové byl udělen soudní zákaz. Musí se držet dále od člověka, který plánuje společenské akce v Los Angeles. Soud vydal toto rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám