Hlavní obsah

Ukrajinec si vzal o 57 let starší ženu, aby se vyhnul odvodu. Armáda je na něj krátká

Novinky, pal

Ukrajinský mladík se dokázal úspěšně vyhnout povinné vojenské službě, když se oženil se ženou o 57 let starší. Přestože se stal pro mnoho lidí terčem kritiky, zákon je na jeho straně.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Kondratyuk se úspěšně vyhnul odvodům do ukrajinské armády (ilustrační foto).

Článek

Alexandr Kondratjuk z ukrajinského města Vinnycja dostal předvolání k odvodu koncem roku 2017. Měl se hlásit nejbližší vojenské komisi, která ho měla zařadit na roční vojenskou službu.

Tu jsou povinni absolvovat všichni ukrajinští muži ve věku od 18 do 26 let, kteří jsou pro to zdravotně způsobilí, s jedinou výjimkou. Osvobozeni jsou ti muži, kteří se starají o manželku se zdravotním postižením.

Na Ukrajině ale roste odpor proti válce na Donbasu, kam jsou mnozí odvedenci posíláni.

Armáda musela ustoupit

A toho se právě chytil Alexandr Konratjuk, kterému se podařilo přemluvit tehdy 79letou zdravotně postiženou babičku svého bratrance, aby se stala jeho nevěstou.

Manželé už jsou spolu sezdáni dva roky a Kondratjukovi je nyní 24. Když jim sňatek ještě více než dva roky vydrží, tak už bude příliš starý na to, aby na vojnu musel nastoupit.

Poprvé se tento zvláštní případ objevil na stránkách ukrajinských novin v roce 2018, když vojenský komisař z Vinnycje podal na státní zastupitelství stížnost v naději, že se podaří sňatek zrušit. Vojenští úředníci totiž byli přesvědčení, že Kondratjuk pouze vytvořil ke sňatku dokumenty. Vyšetřování však prokázalo, že se pár skutečně legálně sezdal ve vesnici Bajkovka nedaleko Vinnycje. A armáda tak neměla jinou možnost než ustoupit.

Sousedé manželství považují za podvod

Alexandr Daniljuk, nadřízený komisaře pověřeného odvody ve Vinnycje, novinářům řekl, že Kondratjuk má právo na odklad odvodu, protože se stará o registrovanou zdravotně postiženou manželku. A protože byl předložen platný oddací list, jakož i doklad prokazující Kondratjukovo bydliště v domě jeho manželky, armáda nemůže nic udělat.

24letý Kondratjuk nadále popírá, že by se oženil s 81letou Zinajdou Illarijonovkou jen proto, aby se vyhnul vojenské službě, a trvá na tom, že má k ní velmi silné pocity. Jeho choť novinářům potvrdila, že Alexander je dobrý manžel, který se o ni stará.

Naproti tomu sousedé tohoto zvláštního páru vypráví odlišný příběh. Podle nich je celé manželství naprosto podvodné a stará paní je daleko více navštěvována svými vnoučaty a synovci než svým mladým manželem. Ten se prý v domě ukazuje jen tehdy, když začínají každoroční odvody.

Navzdory pochybnostem, pro komisaře ve Vinnycje je už záležitost kolem odvodu Alexandra Kondratjuka uzavřená, pokud se něco mimořádného nestane předtím, než oslaví 27. narozeniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám