Hlavní obsah

Ukradla nůž z místa činu a získala federální ochranu. Teď se nejslavnější vrána Kanady pohřešuje

Novinky, Martin Vlk

Vrána jménem Canuck, která se v kanadském Vancouveru proslavila především krádeží nože z místa činu, si v červenci od tamní vlády vysloužila federální ochranu. Po ptákovi se však o měsíc později slehla zem a nyní se po něm usilovně pátrá. Fanoušci opeřence nabízejí za jeho nalezení deset tisíc kanadských dolarů (více než 170 tisíc korun).

Foto: Martin Vlk

Pátrání pro federálně chráněné vráně pokračuje.

Článek

Canuck se stal v kanadském městě legendou. Vrána byla známá tím, že vyhledávala lidskou společnost, jezdila hromadnou dopravou a vkrádala se do řetězců s rychlým občerstvením, kde hostům loupila jídlo přímo z talířů.

Krádeže opravdu nebyly ptákovi cizí, v květnu roku 2016 na sebe upozornil dokonce odcizením nože z místa činu. Canuck přiletěl na území ohraničené policejní páskou, nabral nůž do zobáku a rychle odletěl. „Nikdy jsem nic podobného neviděl,“ řekl tehdy serveru CBC svědek události Mike Howell.

O rok později opeřenec pro změnu způsobil výpadek doručování pošty v jedné z městských částí poté, co opakovaně napadl tamního pošťáka a způsobil mu krvavé zranění.

Vrána ochromila doručování pošty v části Vancouveru

Koktejl

Dokumentární film a popularita

Ačkoliv nevraživost obyvatel Vancouveru vůči vráně kvůli podobným incidentům stoupala, Canuck si našel i velké množství příznivců. Vždyť facebooková stránka s názvem Canuck and I (Canuck a já), která mapuje jeho životní cestu, má aktuálně přes 120 tisíc fanoušků.

„Nikdy bych nečekal, že se tady sejde tolik lidí,“ napsal v jednom ze svých příspěvků zakladatel stránky a podle svých slov také „nejlepší lidský přítel vrány“ Shawn Bergman. O nevšedním lidsko-zvířecím poutu mezi Canuckem a Bergmanem vznikl v roce 2017 i krátkometrážní dokumentární film.

Federální ochrana

Kanaďan si ptáka oblíbil natolik, že mu letos zajistil ochranu federálním zákonem. Od července se tak Canuck pyšnil kovovým kroužkem na noze, který ho viditelně odlišoval od ostatních vran.

„Když neberu v potaz vrány určené pro výzkumné účely, jde o první vránu v Severní Americe, která získala tento druh ochrany. Federální úředníci si vyslechli Canuckův neobvyklý životní příběh a nakonec svolili. Byl to dlouhý proces, ale stálo to za to. Cítím, že je teď ve větším bezpečí “ svěřil se Bergman letos v létě listu Vancouver Courier.

Zmizení a tučná odměna

Spokojenost však Bergmanovi nevydržela dlouho. Od 30. srpna totiž není o vráně, která u obyvatel města na západním břehu Kahady budila rozporuplné reakce, ani vidu ani slechu.

„Vždycky se zdržoval na stejných místech, tohle mu není vůbec podobné. Nikdy na tak dlouhou dobu nezmizel. Mám o něj obrovský strach, snad se brzy vrátí domů,“ posteskl si v září Bergman kanadskému serveru CTV News.

Od chvíle zmizení se po opeřené legendě Vancouveru stále pátrá. V čele pátrací akce pochopitelně stojí Bergman, jenž město oblepil plakáty s Canuckovou podobiznou a informací, že odměna za jeho bezpečný návrat činí deset tisíc kanadských dolarů (přes 170 tisíc korun). Peníze podle něj pocházejí od fanoušků. Konkrétní jména však neuvedl, dárci prý chtějí zůstat v anonymitě.

Teorií, co se s vránou stalo, existuje celá řada. Kde je ale zvířeti doopravdy konec, se prozatím neví. Pátrání však podle Bergmana nikdy neskončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám