Hlavní obsah

Ujel přes 700 kilometrů na kole. Chtěl vidět moře, než oslepne

Novinky, mšv

Jednoho dne sedl Polák Marcin Zarnecki na kolo a vyrazil do Chorvatska. Téměř slepý muž chtěl totiž naposledy spatřit moře, než zrak ztratí úplně. Ze svého domovského města Nowy Targ urazil na bicyklu přes 700 kilometrů až do Záhřebu. Mezitím se jeho příběh pomalu šířil mezi lidmi, napsal server The First News.

Foto: Profimedia.cz

Marcin Zarnecki (vpravo)

Článek

Zarnecki se narodil s takzvanou fibroplazií, což je závažné oční onemocnění. Na jedno oko byl 38letý muž slepý úplně, na druhé viděl z 50 procent. Jelikož mu nedávno lékaři oznámili, že je jen otázkou času, než o zrak přijde úplně, rozhodl se nečekat a vyrazit ještě naposledy pohlédnout na moře. Jelikož ale neměl finance na letenku, protože kvůli své vadě nemohl celý život pracovat, vyrazil na kole.

Zprávy o jeho cestě se díky médiím rychle rozkřikly, a když dojel do Záhřebu, jedna z místních obyvatelek Anamarija Tomaškovičová ho vyhledala a rozhodla se mu společně s manželem nabídnout přístřeší. Jeho příběh poté zveřejnila na Facebooku. „Marcin je skvělý člověk, pořád se směje a je tak pozitivní,“ uvedla Tomaškovičová pro The First News. „Lidmi jeho příběh pohnul a každý, kdo se s ním setkal to velmi prožíval.”

Krátce poté byla spuštěna i sbírka, která si dala za cíl vybrat dostatek financí, aby mohl Zarmecki žít na pobřeží Jadranu, ale také na letenku zpět do vlasti. „Je naší novou hvězdou,“ komentovala Tomaškovičová fakt, že Polákův příběh zaujal i chorvatská média. „Teď je někde na lodi mířící do národního parku Kornati,“ dodala žena.

Přes svůj handicap vystudoval Zarnecki hudební školu, kde se učil hrát na gajdy a byl členem i dvou souborů. Přesto ho prý nikdo nikdy nebral zcela vážně, což mu znemožňovalo najít si práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám