Hlavní obsah

U Říma se objevila velká vodní smršť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Ostijského přístavu s obavami i fascinací ve čtvrtek odpoledne sledovali masivní rotující sloupec vody, který se objevil nad hladinou moře. Jev trval zhruba 15 minut a nezpůsobil vážnější škody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodní smršť nedaleko ŘímaVideo: AP

 
Článek

Vodní smršť vznikla nad mořem krátce po třetí hodině ranní a po dobu své existence putovala jižním směrem. Doprovázelo ji krupobití a silný déšť.

Smršť vyvolala mezi lidmi zájem a její fotky začaly zaplňovat sociální sítě, vážnější škody ale tento fenomén většinou nepůsobí a nezpůsobil je ani ve středu. Po patnácti minutách zanikl.

Vodní smršť a její vznik je spojen s mrakem cumulonimbem, Může ohrozit lodě či místa těsně na pobřeží, většinou ale bývá vír slabší než jeho pozemský protějšek.

Při západu slunce na Filipínách byly spatřeny hned tři vodní sloupy

Koktejl

Rozšířeným mýtem pak je, že smršť do sebe nasává vodu z moře. Ve skutečnosti je trychtýř vodní smršti tvořen kondenzací vodní páry. Na místě, kde se smršť dotýká vodní hladiny je schopna ji zvýšit maximálně o jeden metr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám