Hlavní obsah

U Plzně zřejmě fungoval pravěký módní salón

– BDĚNĚVES
Právo, pab

V Bděněvsi u Plzně mohl před několika tisíci lety fungovat módní salón. Archeologové v této lokalitě našli při průzkumu pozůstatků pravěkého sídliště z konce starší doby kamenné dvanáct skleněných korálků, kterými naši dávní předci zdobili svá těla.

Článek

"Jedná se o vrstvené korálky se žlutým nebo černým základem, na které se nanášelo sklo v různých barvách. Jsou to odvozeniny korálků znázorňující lidský obličej, které byly rozšířeny ve Středomoří již od osmého století před naším letopočtem. Z korálků pak vznikaly například náhrdelníky,"řekl archeolog Michal Tetour ze západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek.

Korálky objevili badatelé ve výplni jedné ze zahloubených chat. "Výskyt tak velkého množství korálků v jednom objektu je neobvyklý ," uvedl Tetour. Archeologové se proto přiklánějí k verzi, že se mohlo jedna o jakýsi módní salón.

Původně se domnívali, že šlo přímo o výrobnu. "Proto ale nemáme důkazy. Nenašli jsem tam žádné stopy po odpadu při výrobě jako je například struska," vysvětlil Tetour. Archeologové chtějí nalezené korálky předat do muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám