Hlavní obsah

U běloruského Dědy Mráze ze seznamu přání vyškrtli svobodu

Ze seznamu přání ve svátečně vyzdobeném výkladu ústředního obchodního domu CUM v Minsku „vyřízli svobodu“, upozornil zpravodajský server Tut.by. Situaci „před“ a „po“ zachytili všímaví kolemjdoucí i na fotografiích.

Foto: Profimedia.cz

Bělorusové se již déle než 100 dnů bouří proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka (ilustrační foto)

Článek

Před novoročními svátky, které v Bělorusku a v dalších bývalých sovětských republikách sehrávají roli středoevropských Vánoc, se ve výkladech obchodního domu CUM objevily pohádkové bytosti.

V jedné scénce Děda Mráz spolu se skřítkem vyřizuje došlou poštu a na stolku leží seznam přání. Na snímku výkladu, pořízeném v sobotu 21. listopadu, se na seznamu skví „svoboda“, zatímco na snímku z úterý 24. listopadu už „svoboda“ chybí.

Zato se zdá zjevné, že seznam byl roztržen a znovu slepen. Přání týkající se knih, televizoru, domu, člunu či auta přečkala. Obchodní dům se zdržel jakéhokoliv vyjádření.

Bělorusové se již déle než 100 dnů bouří proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka, který zemi vládne déle než čtvrt století. Protesty propukly po prezidentských volbách z 9. srpna, za jejichž vítěze úřady znovu vyhlásily Lukašenka.

Bělorusko přitvrzuje, nařídilo bankám zablokovat podpory stíhaným. Zbitý aktivista zemřel

Zahraniční

Opozice pokládá takový výsledek za zfalšovaný, uznat volby odmítla i Evropská unie. Lukašenko, který se těší podpoře Ruska, ale odstoupit odmítá a nehodlá ani vyslyšet výzvy k dialogu, ústupkům, propuštění politických vězňů či uspořádání nových voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám