Hlavní obsah

V Emirátech objevili nejstarší perlu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při průzkumech na ostrově Maravá nedaleko Abú Zabí, hlavního města Spojených arabských emirátů, byla objevena 8000 let stará perla, což ji činí nejstarší na světě. Informoval o tom v pondělí zpravodajský web BBC s tím, že na místě byly zároveň objeveny pozůstatky prvních budov v regionu.

Foto: AFP / Abu Dhabi Department of Culture and Tourism, Profimedia.cz

Perla objevená u Abú Zabí

Článek

Nález podle místních úřadů dokazuje, že se s perlami v oblasti obchodovalo už za neolitu, tedy v mladší době kamenné. Perla bude koncem měsíce vystavena v pobočce galerie Louvre v Abú Zabí.

„Objev nejstarší perly na světě v Abú Zabí je důkazem, kolik toho z naší nedávné ekonomické a kulturní historie má hluboké, až do prehistorie sahající kořeny,“ uvedl Muhammad Chalífa Mubárak, který stojí v čele úřadu pro kulturu a turismus v Abú Zabí.

Perly se nosily jako šperky už v Mezopotámii

Archeologové s pomocí radiokarbonové metody datování odhadli, že perla pochází z let 5800 až 5600 před naším letopočtem. Perly se tehdy pravděpodobně nosily jako šperky a v Mezopotámii, která se rozprostírala na území dnešního Iráku, se směňovaly za keramické předměty a další zboží, uvedli experti ze Spojených arabských emirátů.

Nečekaný objev: V jedné lastuře na farmě našli deset perel

Koktejl

Vykopávky na ostrově Maravá se soustředily zejména kolem kamenných zřícenin, objeveny na místě byly také korálky z mušlí či pazourkové hroty šípů.

Perlu si lidé budou moci prohlédnout na výstavě s názvem 10 000 let luxusu, která bude zahájena 30. října v muzeu Louvre Abú Zabí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám