Hlavní obsah

Turkmenští policisté prohledávají záchody, pátrají po fotkách prezidenta

Novinky, tcs

Prezident Gurbanguly Berdymuchamedov si už od roku 2007, kdy byl zvolen prezidentem, úspěšně buduje kult osobnosti. Nyní však jeho obraz nechtěně dostává trhlinu. Občané Turkmenistánu totiž používají noviny, které jsou fotografiemi prezidenta přehlceny, místo toaletního papíru. A ten je často nedostatkovým zbožím.

Foto: Profimedia.cz

Gurbanguly Berdymuchamedov

Článek

O neobvyklém problému, který nyní musí řešit policisté zejména v chudších oblastech Turkmenistánu, informovala BBC s odvoláním na zpravodajský web Fergana.ru. Policisté musí při svých hlídkách kontrolovat veřejné toalety, zda na nich nedošlo ke zneuctění image milovaného prezidenta.

Prezidentovy fotky totiž plní každé turkmenské noviny. V rámci budování kultu osobnosti je to logické – problém však nastane ve chvíli, kdy se země začne topit v hospodářské krizi a v chudších regionech se toaletní papír stane nedostatkovým a víceméně luxusním zbožím. Řada lidí pak raději sáhne po novinách, které jsou v řadě případů nuceni si předplácet.

Kromě kontrol policejních hlídek má každá skládka vyčleněného údržbáře, který prochází odpadky a hledá, zda a jak byl obraz prezidenta pošpiněn, ať už jakýmkolivzpůsobem. V případě, že je hanobitel identifikován, je policie povinována udělit mu napomenutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám