Hlavní obsah

Tři sestry mají nevyléčitelnou nemoc, která je může zabít každou vteřinou

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice britských sester trpí nevyléčitelným onemocněním srdce, které je může připravit o život zcela kdykoliv. Chloe (13), Courtney (12) a Melissa (8) McAllisterovy trpí vážným, často dědičným onemocněním srdce, se kterým se potýká zhruba jeden člověk z deseti tisíc. Onemocnění je známé jako syndrom dlouhého LQ, má za vinu nepravidelný tep srdce a může vést až k náhlé smrti.

Foto: Profimedia.cz

Srdeční vada ohrožuje všechny tři dívky na životě. Ilustrační foto

Článek

Onemocnění bylo u dívek diagnostikováno poté, co začala mít Courtney ve svých pěti letech vážné problémy. Otec nechal udělat testy i jejím sestrám a výsledky nemilosrdně ukázaly, že všechny trpí týmž syndromem. Doktoři se domnívají, že jej podědily po své matce Sharon, která zemřela v únoru 2002 ve věku pouhých 23 let. Melisse bylo tehdy pouze pět týdnů.

"Nechal jsem si dělat testy a podle nich nejsem přenašečem tohoto onemocnění, a tak to musí pocházet ze Sharoniny strany. Bylo to opravdu stresující, když to lékaři diagnostikovali u všech. Malá Melissa se s tím špatně vyrovnává, zvláště poté, co nám lékaři řekli, že právě na toto onemocnění zemřela i jejich matka," řekl deníku Daily Mail otec Stephen.

Kontroluje je i ve spánku

"Může to na ně přijít kdykoliv, i během spánku. Neustále v noci vstávám, abych je zkontroloval," říká otec, který zůstává v domácnosti, aby mohl o své dcery pečovat.

Courtney nosila v dubnu přístroj, který monitoroval tlukot jejího srdce, protože je podle lékařů ve vážnějším stavu, než její dvě sestry. Všechny tři pak berou léky a musí si dávat pozor na to, aby nebyly z něčeho přehnaně nadšené, protože by je to mohlo stát i život.

"Tato vrozená choroba je pro všechny tři dívky extrémně nešťastná, je to jako časovaná bomba," uvedla ve svém vyjádření britská Children's Heart Federation (ANI).

Reklama

Výběr článků

Načítám