Hlavní obsah

Třetí turista poletí do kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svou první cestu do vesmíru se má 1. října vydat třetí kosmický turista, Američan Gregory Olsen (59). Byl už přihlášen na start v dubnu letošního roku, tehdy však milionáři lékaři let zakázali. Cesta na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) s ruskou agenturou Roskosmos ho přijde na 20 miliónů dolarů (asi 800 mil. Kč), napsal deník Izvestija.

Článek

"Utracené peníze se mé společnosti vyplatí. Hodlám připravit vzdělávací program pro školáky a studenty. Z oběžné dráhy budu mít telemost s americkými studenty a to zvýší jejich zájem o technické vědy," zdůraznil Olsen. Po návratu hodlá o své cestě do vesmíru přednášet.

Na rozdíl od svých dvou předchůdců Dennise Tita (USA) a Marka Shuttlewortha (JAR), kteří cestu do vesmíru pojali jako extrémně drahou dovolenou, je Olsen vědec a spolumajitel společnosti Sensor Ltd., která vyrábí optické a infračervené přístroje pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Sám budoucí kosmický výletník má na svém kontě 12 patentů a napsal přes stovku odborných prací. O cestě do vesmíru snil od té doby, co v roce 1957 vzlétl první sovětský Sputnik a o čtyři roky později obletěl Zemi i první člověk, Jurij Gagarin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám