Hlavní obsah

Tom a Jerry se dočkali po padesáti letech cenzury

Novinky, Famous
LONDÝN

Cigarety v seriálu pro děti? To je dnes nepřípustné, a tak střihači musí upravit i dříve natočené dětské seriály. V Británii nyní sestříhali několik dílů Toma a Jerryho, v nichž si hlavní hrdinové dopřávají cigaretu. Postarali se o to odpůrci cigaretového kouře a členové organizace Ofcom, britské obdoby české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Článek

Jejich stížnosti se týkají scén, v nichž kocour Tom kouří cigaretu. V dalším díle pak byl problém v další kouřící kočce, která si zapálila doutník. "Je to nevhodné pro malé diváky," varují se zdviženým prstem odpůrci tabáku.

"Uznáváme, že jde o starý kreslený seriál. Většina dílů byla natočena ve čtyřicátých, padesátých a šedesátých letech minulého století, kdy bylo kouření všeobecně více přípustné než nyní," citoval The Sun z prohlášení Ofcomu.

"Kouření se většinou objeví jako stylizované chování, ale není vůbec omluveno. Je nevyhnutelné, aby bylo kouření označeno za špatné. Pokud tomu tak není, musejí být scény s kouřícími kočkami vystříhané," uvedli rozhořčeně zástupci Ofcomu. Společnosti vlastnící práva na Toma a Jerryho nezbylo, než s nimi souhlasit, a tak se seriál dočkal značných úprav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám