Hlavní obsah

Tohle je Big Carl. Největší jeřáb na světě se pustil do stavby britské jaderné elektrárny

Na stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point začal pracovat největší jeřáb světa přezdívaný Big Carl. Jeho sestavení trvalo tři měsíce a zůstat by zde měl čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Reuters

Obrovský kolos je k vidění na stavbě jaderné elektrárny v britském Somersetu.

Článek

Jeřáb s oficiálním názvem SGC-250 dostal svou přezdívku podle ředitele belgické společnosti Sarens, která ho vlastní. Dokáže zvednout až 5000 tun, což pro srovnání odpovídá zhruba váze 1600 aut. Rameno dokáže zvedat těžké náklady i ve vzdálenosti 100 metrů, v tom případě ale unese „pouze“ 2000 tun. Je vysoký 250 metrů. Do Británie ho přivezlo 280 nákladních aut.

Obrovské monstrum je přitom pohyblivé. Posunuje se na kolejích, kterých kvůli stavbě bylo postaveno šest kilometrů. Kolem své osy se může točit o 360 stupňů, takže dosáhne prakticky na každé místo na staveništi.

Nová elektrárna patří mezi největší inženýrské projekty v Británii. Bude stát více než tunel pod Lamanšským průlivem, bude potřebovat ocel, která by stačila pro železnici z Londýna do Říma, a beton, který by vystačil na stavbu 75 sportovních stadionů.

Big Carl je jeřábem největším, vedle něj se ale na stavbě podílí dalších 53 menších jeřábů. Hinkley Point C je první jadernou elektrárnou v Británii od roku 1995. Jaderná elektřina se na produkci elektřiny v zemi podílí zhruba pětinou. Většina jaderných elektráren v zemi je však blízko konce své životnosti a v příštím desetiletí se mají zavřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám