Hlavní obsah

Thajští mniši musí hubnout. Výzkum ukázal, že půlka jich je obézních

Novinky, vps

Mnišský život si většina lidí nejspíše spojí se skromností. Jenže v Thajsku se ukázalo, že polovina tamních mnichů je obézních a trpí zdravotními problémy, které se vážou s nadváhou.

Foto: Profimedia.cz

Mnich přijímá na ulici jídlo od obyvatel

Článek

K problému podle vědců přispívají tradiční ranní procházky, při nichž lidé darují mnichům jídlo. Jenže v dnešní době se často jedná o nezdravé pokrmy, což v kombinaci s ne zrovna pohybově aktivním stylem života duchovních znamená nárůst váhy.

„Obezita našich mnichů je tikající bomba,“ uvedla pro Bangkok Post výživová odbornice Jongjit Angkatavanichová z bangkokské univerzity Chulalongkorn.

Její studie ukázala, že necelá polovina tamních mnichů je obézních, přičemž 42 procent má vysoký cholesterol a jedna desetina jich trpí cukrovkou.

Akademici proto společně s náboženskými představiteli spustili ozdravnou kampaň s cílem zvrátit tento negativní trend. Na veřejné buddhistické univerzitě Mahachulalongkornrajavidyalaya tak například zavedli nový koncept přípravy jídla a také začali nabádat mnichy, aby zvýšili fyzickou aktivitu. Program probíhal zkušebně po dobu osmi týdnů a setkal se s úspěchem.

Kromě zdraví mnichů jde podle listu The Daily Telegraph navíc i o zátěž pro státní rozpočet, protože výdaje na léčbu duchovních platí stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám