Hlavní obsah

Tasmánka dobyla dánské království

Právo, DPA, BBC, Jaroslav Zbožínek
KODAŇ

Přes sto tisíc zvědavců zaplavilo v pátek centrum Kodaně, aby na vlastní oči mohli sledovat událost roku - svatbu korunního prince Frederika (35) s půvabnou hnědovlasou Mary Donaldsonovou (32), australskou právničkou nešlechtického původu pocházející z Tasmánie. Své "ano" si snoubenci řekli před oltářem v katedrále Panny Marie krátce před pátou hodinou odpolední.

Foto: NPÚ
Článek

"Ode dneška jste opravdovou princeznou, která získala prince a celé království," řekl Mary kodaňský biskup Erik Normann Svendsen.

Nevěsta měla perleťové bílé šaty se šestimetrovou vlečkou, ženich se vystrojil do královské uniformy se světle modrou šerpou a zlatými nárameníky s třásněmi.

Pozvání na obřad přijalo přes 800 oficiálních hostů, včetně členů všech evropských i některých asijských královských rodin. Nechyběl mezi nimi španělský korunní princ Felipe, díky němuž se Frederik s Mary před čtyřmi lety v době olympijských her v Sydney seznámil a který se sám bude za týden ženit.

Projížďka ulicemi

K zajištění nerušeného průběhu události zmobilizovaly dánské úřady více než tři tisíce policistů, což představuje celou jednu třetinu všech mužů zákona v Dánsku. Po ceremonii v katedrále se novomanželský pár vydal v nablýskaném kočáru na jízdu kodaňskými ulicemi, vyzdobenými dánskými a australskými vlajkami, kde je nadšeně pozdravovaly zástupy lidí.

Milióny lidí, kteří nemohli královskou svatbu sledovat přímo na místě, ji prožívali u obrazovky. Ceremoniál totiž živě přenášely hned dva dánské a tři australské televizní kanály a nechyběly ani další zahraniční televizní společnosti.

Snoubenci si přitom vymínili, že je ve chvíli oddávání před oltářem nesmí žádná kamera snímat zepředu. Frederik a Mary si přáli prožít tento okamžik "zcela v soukromí". Žádné námitky zato nevznesli proti požadavku, aby jedna kamera byla nainstalována přímo do jejich kočáru během projížďky Kodaní.

Slavila i Austrálie

Zátky od šampaňského létaly také v Austrálii, zejména pak v Tasmánii či sydneyském baru Slip In, v němž se Frederik a Mary v roce 2000 poprvé potkali. Majitel podniku nezaváhal a náležitě využil tisíce kilometrů vzdálenou královskou svatbu na odvrácené polokouli k vlastní reklamě.

"Poznejte ve Slipu svého prince" znělo heslo, jímž už delší dobu láká do baru mladé dívky. Včera vlála nad vchodem do podniku dánská vlajka, z pípy teklo dánské pivo a na lístku s míchanými nápoji se objevily úplné novinky jako například "Velký Dán" či "Svůdná Mary".

Musela konvertovat k luteránské církvi

Frederik pátečním sňatkem navázal na rodinnou tradici, když si vzal za manželku cizinku. Jeho mladší bratr Joachim se před osmi oženil s Euroasiatkou Alexandrou, Britkou pocházející z Hongkongu. Frederikova matka, úřadující královna Margrethe II., si zase vzala francouzského diplomata Henriho la Laborde de Monpezat, jenž pak přijal jméno Henrik.

Mary ale pro sňatek s Frederikem musela splnit některé nezbytné podmínky. Přijala dánské státní občanství a vzdala se občanství australského a britského. Kromě toho musela také konvertovat k luteránské církvi a zavázat se, že v případě rozvodu manželství zůstanou děti v Dánsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám