Hlavní obsah

Svoboda: Česká závist nemá ve světě obdoby

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Karel Svoboda, který má z působení v zahraničí bohaté zkušenosti, neboť za čtyřicet let složil mimo jiné hudbu k devíti stům zahraničních filmů, tvrdí, že se mu v cizině pracuje snadněji než doma, kde se takřka neustále setkává s podrazy a závistí. Zdejší prostředí tvrdě odsuzuje a přiznal, že kvůli tomu dokonce uvažoval o životě za hranicemi naší země.

Foto: Lenka Žáčková

Sopranistka Pavlína Senič

Článek

"Venku se mi pracuje podstatně lépe než doma. Zahraniční prostředí se mi zdá korektnější. Je tam méně závisti a podrazů. Když jsou, tak na jiné úrovni než u nás," řekl skladatel. 

"Závist je česká vlastnost číslo jedna a myslím si, že nemá na světě obdoby. To je moje pětašedesátiletá životní zkušenost," postěžoval si Karel Svoboda, který už od šedesátých let zásobuje písničkami přední české popové hvězdy.  

Češi nejsou velkorysí

"Závist je u nás daná tím, že je nás jenom deset miliónů a museli jsme na poměrně strategicky důležitém místě v Evropě přežít v historii všechno možné. To nám ohýbalo hřbety a ohnulo je tolik, že se to na nás trvale podepsalo. Navíc jsme malý národ a chybí nám velkorysost," vysvětlil.

Úspěšného skladatele prý poměry v českém showbyznysu několikrát rozladily natolik, že dokonce uvažoval o trvalém odchodu do zahraničí.

"Několikrát jsem měl skutečně chuť odejít, ale až po revoluci. V cvičné emigraci jsem byl jeden rok v letech 1968 - 1969," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Hitům Karla Svobody aplaudovala Lucerna

Měsíc před svými pětašedesátými narozeninami a týden po kolapsu slavil životní jubileum hudební skladatel Karel Svoboda ve zcela vyprodané pražské Lucerně....

Výběr článků

Načítám