Hlavní obsah

Svět ohromilo video chlapce s medvědem, vzbuzuje ale pochybnosti

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video, na kterém dvanáctiletý Ital Alessandro na výletě potkal medvěda a naprosto klidně odešel, začalo v úterý kolovat internetem. Zatímco jedni chválí ukázkové chování při střetu se šelmou, jiní záběrům nevěří a označují video za nepravé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záběry pořídila v Dolomitech v provincii Trentino chlapcova rodina, podle italského serveru l’Adige dokonce na přání samotného Alessandra. „Z domu jsme vyrazili jen chvilku předtím, v horách bylo ještě pár lidí, jinak nikdo,” okomentoval situaci chlapcův nevlastní otec Federico.

„Alessandro šel napřed před námi, ale najednou byl vzadu a v patách měl medvěda. Byli jsme vystrašení, on byl ale naprosto klidný. Zvířata a příroda jsou jeho vášeň,” vysvětlil Federico.

„Bylo důležité ho neohrozit a zmizet z dohledu. Nedíval jsem se mu do očí a myslím, že pochopil, že nejsem jeho nepřítel. Teď jsem nejšťastnější dítě na světě,” řekl médiím sám Alessandro.

O pravosti videa však veřejnost začala ihned diskutovat. Ačkoliv není příliš kvalitní, je při průchodu medvěda křovím zřetelná podivná deformace medvědova těla, což však může být způsobeno i nevalnou kvalitou záznamu.

Chlapec ho krmil, tvrdí expert

Svůj názor na video přidal také expert Spartaco Gippoliti, člen organizace Societá Italiana per la Storia della Fauna, který podle serveru People for Planet spekuluje spíš o chování šelmy než technickém podvrhu.

„Je vidět, že chlapec drží v ruce pytlík s nějakými pamlsky a medvěd čichá a sbírá je ze země. Zdá se tedy, že zvíře krmil, aby ho následovalo, což je velmi nebezpečné. Takoví medvědi poté navštěvují vesnice a přibližují se lidem,” zpochybňuje nahodilost situace Gippoliti.

Opuštěná stanice lanovky v Turecku přilákala nečekaného návštěvníka

Koktejl

„Proč by jinak chlapce následoval, když na něj evidentně neútočil. Musel se zajímat o něco jiného. Když se za vámi objeví medvěd, tak asi těžko jako první vytáhnete telefon a začnete si to natáčet. Možná se jednalo o bezohledný záměr umožnit chlapci setkání s medvědem, po kterém sám toužil,” konstatoval Gippoliti.

V provincii Trentino, která je známou turistickou baštou, žije zhruba 80-90 divokých medvědů. Video kromě italských serverů už převzala také další světová média včetně britské BBC, která pravost videa zatím nerozporuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám