Hlavní obsah

Švédská korunní princezna se zasnoubila, svatba bude příští rok

– STOCKHOLM

Švédská následnice trůnu princezna Victoria se zasnoubila a příští rok v létě se vdá za svého dlouholetého přítele Daniela Westlinga. Oznámila to v úterý ve Stockholmu mluvčí královského dvora. Toto oznámení znamená, že se princezně podařilo zlomit dlouholetý odpor svého otce, krále Carla XVI. Gustafa, proti tomuto sňatku

Foto: Bob Strong, Reuters

Švédská korunní princezna Victoria se svým snoubencem Danielem Westlingem

Článek

"Korunní princezna Victoria a Daniel se zasnoubili a chtějí uzavřít sňatek počátkem léta 2010," oznámila mluvčí. "Daniel získá sňatkem titul 'princ Daniel, vévoda Västergötlandský'," dodala.

Jednatřicetiletá princezna Victoria se s pětatřicetiletým Westlingem seznámila v roce 2001 v jednom stockholmském fitness centru, kde pracoval jako trenér. Pár žije už delší dobu společně, při oficiálních událostech však korunní princezna zatím vystupuje sama.

Podle dvorského protokolu může Westling stanout po jejím boku při společenských příležitostech až po oficiálním zasnoubení, tedy od nynějška. Princezna Victoria dnes na společné tiskové konferenci se snoubencem přiznala, že jejich vztah nebyl láskou na první pohled. "Zato se ale naše láska vyvinula v důsledku krásného a niterného přátelství," zdůraznila.

Westling uvedl, že po svatbě se vzdá svého trenérského podnikání. "Chci pak především korunní princeznu podporovat v její práci," zdůraznil.

Okamžik, kdy Victorii požádal o ruku, charakterizoval jako "nádherný letní den v přírodě u zámku Drottningholm". "Byl jsem tehdy velmi nervózní, že by mohla říci ne." Victoria se ale snoubenci v tu chvíli vmísila do řeči: "Já jsem ale řekla jen ano, ano, ano!"

Král nechtěl ke sňatku svolit

Princezninu otci, králi Carlu XVI. Gustafovi, byl zřejmě nejprve sňatek Victorie s Westlingem proti mysli a nechtěl k němu podle bulvárních médií dlouho svolit. Dnes ale souhlas se sňatkem potvrdil. "Je to velký den pro naši rodinu. Daniela jsme velmi dobře poznali a pochopili, že je to správný muž, který velmi tvrdě a seriózně pracuje. Bere život vážně," prohlásil o budoucím zeti král Carl XVI. Gustaf.

O svatbě Victorie s Danielem se přitom spekulovalo již v říjnu 2007, kdy média objevila na rok 2008 v rozpočtu ministerstva zahraničí položku nazvanou "příprava svatby na královském dvoře". Nakonec však bylo zasnoubení oznámeno až nyní se svatbou v roce 2010.

Podle švédského práva musí ke sňatku následníka trůnu dát souhlas jak panující monarcha, tak vláda; pokud by se princezna chtěla vdát přes nesouhlas, musela by se vzdát nástupnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám