Hlavní obsah

Své účty si plaťte sami, žádají Kanaďané v petici Harryho a Meghan

Novinky, tcs

V obavách, že by Harry a Meghan mohli využít financí kanadské vlády k placení své ochranky, podepisují tisíce Kanaďanů petici, jež požaduje, aby se kanadští daňoví poplatníci nijak nepodíleli na zajišťování života královského páru v Kanadě. Ke čtvrtku podepsalo petici na 90 tisíc lidí a jejich počet stále roste.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry a vévodkyně Meghan

Článek

Petice je adresována kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi. Za jejím vznikem stojí skupina Federace kanadských daňových poplatníků, nezisková organizace, která si klade za cíl snižovat daňovou zátěž obyvatel a tlačit na stát, aby byl co nejméně nákladný.

Její šéf Aaron Wudrick uvedl pro deník The Independent, který o petici informoval, že za akcí nestojí nějaká animozita k páru, který se vzdal svých královských povinností. „V posledních dvou týdnech jsem dostával spoustu telefonátů od lidí, kteří tvrdili, že pár je zde vítán, ale že nechtějí, abychom za ně cokoliv platili,“ uvedl Wudrick.

Harry a Meghan ve slevě. Prodejci suvenýrů se zbavují zásob

Ekonomika

„Přichází sem, protože chtějí opustit královskou rodinu. A součástí toho je platit si své vlastní účty,“ dodal Wudrick.

Neuvidí mě dřív, než mě budou spouštět do země, bojí se otec vévodkyně Meghan

Koktejl

V lednu bezpečnostní experti odhadli pro deník Globe and Mail, že by ochrana Harryho, Meghan a malého Archieho mohla stát okolo 10 milionů kanadských dolarů (zhruba 173 milionů korun) ročně.

Otázkou však zůstává, zda není petice pověstným „vlamováním se do otevřených dveří“. Podle nejbližšího okolí Meghan a Harryho měl pár v úmyslu platit si své náklady včetně ochranky sám, jednalo se pouze o financování ochranky v případech, kdy by Harry či Meghan plnili role spjaté s královskou rodinou. Tato možnost ovšem padla, když Buckinghamský palác oznámil, že se pár vzdává všech královských povinností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám