Hlavní obsah

Superúplněk nad Prahou. Kamery sledovaly největší Měsíc za 68 let

Aktualizováno

Na noční obloze se v pondělí po setmění objevil největší úplněk za posledních 68 let. Z neobvykle velkého a jasného Měsíce se mohou těšit lidé po celém světě, pokud jim tedy v pozorování nezabránilo počasí. Další podobný „superúplněk“ bude k vidění až v roce 2034.

Superúplněk v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Měsíc kolem Země obíhá po eliptické dráze. Astronomové už dopředu upozorňovali, že se v pondělí ocitne ve vzdálenosti 356 509 kilometrů od naší planety, zatímco střední vzdálenost Země a Měsíce je 384 400 kilometrů.

V podobné pozici, tedy i co do velikosti a jasnosti, mohli pozemšťané toto vesmírné těleso pozorovat naposledy v roce 1948.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Největší úplněk za posledních 70 let se v celé své kráse zjevil nad ŠpanělskemVideo: Reuters

„Noc bude jasnější než obvykle při jiných úplňcích, Měsíc totiž odráží sluneční světlo,“ vysvětlil vedoucí Hvězdárny Ďáblice Václav Přibáň.

Pouhým okem člověk rozdíl oproti běžnému stavu nepozná a Měsíc také podle Přibáně není nejlepší objekt na pozorování, protože se na jeho povrchu prakticky nedají rozeznat podrobnosti, přesto o něj měli lidé zájem.

Otevřené kvůli tomu byly i hvězdárny, byť ne všude měli zájemci štěstí. Zatímco třeba v Praze byl v pondělí po setmění Měsíc vidět poměrně jasně, v Brně byla obloha kalná.

„Přinášíme aktuální fotku největšího úplňku za posledních 68 roků,“ publikovala brněnská hvězdárna na sociálních sítích zcela tmavý snímek.

Úkaz budil zájem lidí i ve světě. Štěstí v nepřízni počasí měly tisíce nedočkavců, které se tísnily na pláži Bronte v Sydney. Mohly propuknout v jásot, když velký měsíční kotouč alespoň na chvíli vykoukl mezi hustými mraky.

Nad nevšedním vzhledem luny užasli i obyvatelé Hongkongu nebo například lidé na oblíbeném indonéském ostrově Bali. Tam se radovali zejména surfaři, kteří si užili vln silnějšího přílivu, vzedmutého větší blízkostí Měsíce než jindy.

V Aténách si na „Superměsíc” počkaly stovky Řeků a turistů kolem Akropole. Jejich trpělivost byla podle fotografa agentury AFP odměněna, protože mraky nad metropolí se rozprchly ve chvíli, kdy se nezvykle velké a zářivé vesmírné těleso objevilo mezi sloupy antického monumentu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří Měsíc mohli sledovat lidé v SydneyVideo: Reuters

Velkou podívanou zažili Pařížané, když viděli Měsíc stoupat nad Eiffelovu věž, nebo Berlíňané u Brandenburské brány. Nad velkým Měsícem šplhajícím vzhůru mezi mrakodrapy oněměli úžasem mnozí Newyorčané. A neméně okouzleni byli lidé ve Washingtonu, když se luna v mimořádném úplňku vyhoupla nad budovu Kapitolu.

Předzvěst štěstí, nebo neštěstí

Ne všude a všichni ale neobvyklý astronomický jev vítají. Například astrologové v Thajsku s ním spojují buď příchod velkého štěstí, anebo také nějakého velkého neštěstí. Jeden z nich, který předpověděl cunami v roce 2004, jež v Thajsku a dalších zemích zabilo obrovské množství lidí, už varoval, že s přiblížením Měsíce k Zemi může dojít k přírodním katastrofám.

Takzvaný Superměsíc budou moci lidé obdivovat ještě při úplňku 14. prosince. Jasnější světlo ovšem naruší pozorování jiného zajímavého jevu na obloze, jímž jsou meteorické roje geminidy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na nebi bude největší Měsíc od roku 1948

Měsíc bude nejblíže k Zemi za posledních 68 let. Nejvíce se k ní přiblíží 14. listopadu. Bude větší a jasnější než kdykoli od roku 1948. Znovu se v podobné...

Výběr článků

Načítám