Hlavní obsah

Stravování z červených talířů sníží příjem jídla až o 40 procent

Novinky, Jakub Kynčl

Marně se snažíte zhubnout? Podle studie německých a švýcarských vědců by vám v tom mohly dramaticky pomoci červené talíře a hrníčky. Vědci tvrdí, že lidé, kteří vyměnili tradiční jídelní servis za červený, snížili svou konzumaci až o 40 procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Červená barva prý lidem výrazně pomáhá omezit sklon k mlsání, protože je podvědomě asociovaná s nebezpečím, varováním či zákazem. Tím se snižuje množství jídla, které člověk sní.

Vědecký tým dodává, že by se toto zjištění dalo využívat v celém potravinářském průmyslu, kdy by byla nezdravá jídla prodávána v červených obalech. To samé by pak údajně šlo používat i v hospodách a barech, kde by červená barva mohla mírně omezit konzumaci alkoholu.

Během testů bylo 41 mladých mužů požádáno, aby se napili ze šálků čaje označených modrou či červenou etiketou. Z červených hrníčků vypili o 44 procent tekutin méně. V druhé části pokusu dostalo 109 lidí po deseti preclíkách na červeném, modrém či bílém talíři. Ti, kteří jedli preclíky z červených talířů, jich spořádali méně.

Výsledky studie byly publikovány v magazínu Appetite.

Reklama

Výběr článků

Načítám