Hlavní obsah

Sto tisíc z reality show jde gorilám do Kamerunu

Téměř 100 000 korun, které získali organizátoři gorilí reality show Odhalení z Pražské zoologické zahrady, poputuje na  adopci čtyř goril do Kamerunu.

Článek

"V první fázi jsme prostřednictvím SMS a  také prodejem předmětů s logem projektu získali prostředky ve výši 96 217  korun, z nichž bude převážná část použita na adopci čtyř goril žijících v záchranné stanici Limbe v Kamerunu," napsali koordinátoři projektu z Českého rozhlasu Leonardo na webové stránky zoo.

Gorily žijící v záchranné stanici Limbe Wildlife Centre (LWC) v Kamerunu  byly zachráněny z rukou překupníků a nyní se stanice snaží o jejich navrácení do volné přírody. Osudy těchto goril jsou pestré, ale spojuje je velmi podobný osud. Jejich rodiče a příbuzní byli většinou zabiti lovci a mláďata měla být prodána jako mazlíčci.

Osudy některých mláďat hovoří za sebe

"Chella se narodil asi v roce 1994. Jako dvouleté mládě byl nalezen v kufru auta vedle mrtvého těla své matky a byl zabaven příslušnými úřady. Po zabavení dostával Chella tři týdny k pití pouze pivo a nepatrné množství potravy. Po příjezdu do LWC byl silně dehydratovaný a podvyživený. Díky velkému úsilí zaměstnanců se jeho stav postupně zlepšoval, Chella přežil a vyrostl v obrovského samce, který se momentálně ujímá dominantního postavení ve skupině."

"V červnu 2001 byla jeho matka zastřelena a Batek (*1999) byl zraněn střepinami střely. Zraněný se dostal do vesnice, kde ho zachránila řádová sestra. Léčila ho v místní nemocnici."

"Poté, co lovci zabili matku a příbuzné, byla Pitchou (*1996/1997) přinesena do hotelu Ilomba na Kribi, odkud měla být prodána dále. Majitelé hotelu se nemohli dívat na její utrpení a tak ji odkoupili. Po několika týdnech se rozhodli ji darovat do LWC. Po příjezdu do stanice byla Pitchou dehydratovaná, měla ošklivý průjem a velké léze na kůži (od toho její jméno, Pitchou znamená v místním dialektu "skvrnitá")."

Pokud Vás příběhy goril zaujaly, více o LWC a jeho dalších, např. vzdělávacích, aktivitách se dozvíte na stránkách www.limbewildlife.org či na stránkách pražské ZOO.

Pomáhat můžete neustále

Na základě přání diváků reality show a v souvislosti s mezinárodním ohlasem, se organizátoři Odhalení rozhodli v projektu pokračovat a dál sbírat peníze.

Od 20. února 2006 je všem zájemcům o společnou věc k dispozici sbírkové konto Odhalení - 555555552/0800 u Ćeské spořitelny, a.s.. Přispět můžete jakoukoli částkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Fejk je z gorilí reality show nadšený

Nejdříve se ředitel pražské zoo Petr Fejk obával, aby projekt Odhalení, ve kterém se pod celodenním dohledem kamer ocitly gorily, nebyl příliš spojován...

Výběr článků

Načítám