Hlavní obsah

Starodávné katakomby pod Prahou skrývají výkvět české alchymie

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Je tomu deset let, co Prahu postihly ničivé povodně. Velká voda napáchala spoustu škod, zároveň ale v centru města odhalila do té doby zazděné a neznámé katakomby. Uvnitř se našly staré alchymistické pece na výrobu elixíru života. Dnes si podzemní chodby můžete prohlédnout v Muzeu Alchymie.

Starodávné alchymistické pece, ve kterých se vyráběl elixír mládíVideo: Novinky

 
Článek

Muzeum Alchymie najdete v centru Prahy u Haštalského náměstí. Je zbudováno v jednom z nejstarších pražských domů, který zde stojí nejméně od roku 870. Právě kvůli jeho strategické poloze si ho alchymisté v druhé polovině 16. století vybrali za laboratoř. V jeho podzemních sklepeních a chodbách se snažili vyrobit elixír mládí i zlato.

Po druhé světové válce ale laboratoře na dlouho zmizely. Tajný vchod, který se dnes ukrývá v domě za jednou z knihoven, byl zazděn a až do povodní v roce 2002 o tajuplném podzemí nikdo nevěděl.

Povodeň odhalila skryté tajemství

Během povodní se propadla jedna z tajných chodeb vedoucích z domu a díky této náhodě se znovu objevily podzemní prostory s pozůstatky starých alchymistických dílen.

„Pece, které dnes můžete v těchto podzemních prostorách vidět, byly postaveny z nalezených pozůstatků a byly zrekonstruovány podle dobových dokumentů. Jsou tak přesnou replikou starodávných alchymistických pecí,“ tvrdí průvodkyně Sylvie Knížetová.

V domě najdete i vchody do dvou tajných chodeb, které z domu dříve vedly. Jedna ústila na Staroměstském náměstí a druhá vás zavedla až do Jeleního příkopu u Pražského hradu. Obě chodby jsou ale dnes zasypané.

Je dost dobře možné, že se v těchto podzemních prostorách v 16. století pohybovali i takoví učenci jakými byli Tadeáš Hájek z Hájku, který byl osobním lékařem Rudolfa II., nebo Tycho Brahe či rabbi Löw.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám