Hlavní obsah

Španělsko se připravuje na královskou svatbu

MADRID

Španělský korunní princ Felipe uzavře v sobotu sňatek s novinářkou Letizií Ortizovou. Po 98 letech tak země znovu zažije královskou svatbu. Naposledy se zde ženil Felipův dědeček Alfonso XIII., současný král Juan Carlos I. totiž vstoupil do manželství v řeckém exilu.

Foto: Dana Ehlová

Zatímco v klidu mají tmavošedá křídla s béžovými linkami a připomínají spíše můru, jakmile přástevníci vzlétnou, objeví se v plné kráse.

Článek

Ve Španělsku vrcholí přípravy na královský sňatek. Madrid zkrášlí mohutná květinová výzdoba, všude po ulicích budou vlát vlaječky a cestu svatebního průvodu bude lemovat látka o délce 35 tisíc metrů ve svěžích jarních barvách.

Církevní obřad vypukne v 11:00 v katedrále Panny Almudénské a povede ho arcibiskup Rouco Varela. O dvě hodiny později by se novomanželé měli dostavit do baziliky Panny z Atochy, kde nevěsta odevzdá Panně Marii svatební kytici. Poté se odeberou do Královského paláce, z jehož balkónu budou zdravit obyvatele Madridu. O půl třetí manželé spolu s hosty zasednou ke sto třiceti svatebním stolům.

Na svatbu bylo objednáno tři tisíce kusů nejkvalitnějšího porcelánu z francouzského Limoges. Talíře, polévkové misky a kávové šálky jsou vyzdobeny zlato červeným erbem Bourbonů a jejich váha je údajně 1,2 tuny.

Jeptišky se modlí za slunečné počasí

Královská rodina doufá, že k nerušenému průběhu svatby přispěje i příznivé počasí. Meteorologové však předpověděli, že bude na osmdesát procent pršet, měl by foukat i vítr.

Madridské řádové sestry se proto již několik dnů modlí, aby se v den královské svatby na nebi rozjasnilo slunce. Podle španělské tradice by rodiče nevěsty a ženicha měli sestrám přinést vejce jako výměnu za to, že se jeptišky pomodlí za hezké počasí během obřadu. Královský palác však zatím žádná vejce nedodal.

V Madridu budou na maximum posíleny bezpečnostní složky, do služby byly povolány tisícovky strážníků, v pohotovosti budou rovněž stovky členů záchranné služby a hasičů.

Opustila svou profesi

Jednatřicetiletá Ortizová je dcerou novináře a zdravotní sestry. Se šestatřicetiletým Felipem, princem asturským, gironským a vianským, vévodou z Montblanku, hrabětem cerverským a pánem s Balagueru, se seznámila v říjnu v roce 2002. Milenci svůj vztah dlouho tajili, veřejnost se o něm dozvěděla až na podzim 2003, kdy se zasnoubili.

Ortizová vystudovala žurnalistiku a v Mexiku získala doktorát. Pracovala pro televizní stanice Bloomberg a CNN+, později se dostala do TVE, kde moderovala večerní zprávy. Kvůli sňatku s princem se svého povolání vzdala. Byla již jednou provdaná za profesora literatury Alonse Guerrera, kterému řekla své "ano" v roce 1998. Jejich manželství se však po osmnácti měsících rozpadlo.  

Reklama

Související témata:

Související články

Budoucí španělská panovnice nafotila akty

Španělský princ Felipe, který má v budoucnosti převzít vladařské žezlo, rodičům připravil nemalé překvapení. Letos v květnu by se měl oženit s Letiziou...

Výběr článků

Načítám