Hlavní obsah

Španělská vesnice odmítla v referendu mobilní telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Chcete mobilní telefon nebo ne? Přesně tak zněla otázka v referendu v malé vesničce Los Villares v jihošpanělské Andalusii, v němž lidé s převahou jednoho hlasu tuto nezbytnou vymoženost moderní doby odmítli. Nepřejí si, aby zde operátor postavil anténu, která by jim umožnila přijímání signálu. Zejména starší obyvatelé vesnice totiž měli strach o své zdraví.

Článek

Los Villares má sice jen stovku obyvatel, ale ti se nedokázali dohodnout a obec byla rozdělena na horlivé vyznavače mobilů a na jejich odpůrce tak, že radnice ve střediskové obci Peza, pod niž Los Villares spadá, vyhlásila referendum. A o jeho výsledku rozhodl nakonec jediný hlas.

"Kdyby se mi něco stalo, když jsem sám na poli, bylo by mi milejší, kdybych si mohl zavolat," řekl jeden z vesničanů španělské televizi TVE1.

Proti anténě byli převážně důchodci, kteří by byli raději, kdyby se anténa postavila někde daleko od vesnice a ne, jak se předpokládalo, na pozemku nedaleko místní taverny, kde se stařečkové scházejí. Obávali se totiž, že by záření vycházející z tohoto zařízení mohlo ublížit jejich zdraví.

Reklama

Související články

Radiace z mobilních telefonů prý mate včely

Na vymírání včelstev, které zaznamenali nejdříve včelaři v USA a později také v Evropě má možná podíl radiace z mobilních telefonů. Napsal to nedělní britský...

Výběr článků

Načítám