Hlavní obsah

Španělská policie dostala tip na Puigdemonta, místo katalánského expremiéra našla jen herce

Španělská policie dostala tip, že se na předměstí Madridu objevil bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, na nějž je vydán zatykač. Ukázalo se ale, že místo uprchlého politika „dopadli” policisté komika, který byl jako Puigdemont maskovaný kvůli natáčení scénky do jednoho humoristického televizního pořadu.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

„Viděl jsem, jak přichází šest policistů,” řekl v pátek herec Joaquín Reyes rozhlasové stanici Cadena SER. Podle něj neprojevovali přílišné nadšení, že si jdou pro muže, který je kvůli snahám o nezávislost Katalánska ve Španělsku obviněn ze vzpoury.

Sám Puigdemont je nyní v Belgii, kam prchl loni v říjnu. Reyes dodal, že policisté nakonec celou situaci vzali s humorem.

Prosincové předčasné volby sice vyhráli separatisté disponující 70 ze 135 parlamentních křesel, Madrid však vzkázal, že dokud nebude zvolen fyzicky přítomný předseda vlády, nevzdá se správy nad katalánskými úřady, jíž se chopil v říjnu po jednostranném vyhlášení nezávislosti regionu.

Puigdemont a několik exministrů ale teď pobývá v Belgii a další politici z čelných míst separatistických kandidátek jsou ve vazbě. To zastáncům nezávislosti Katalánska komplikuje výběr premiérského kandidáta.

Média již spekulovala o několika jménech, včetně Puigdemontovy pravé ruky Elsy Artadiové. Dvě hlavní separatistické formace se však dosud na náhradníkovi za Puigdemonta neshodly.

Reklama

Výběr článků

Načítám