Hlavní obsah

Španělská Pamplona každé ráno ožívá tradičními běhy s býky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve španělské Pamploně probíhají oslavy svátku svatého Fermína, které jsou známé především tradičními běhy s býky, kdy množství odvážných nadšenců probíhá spolu se zvířaty historickou částí města. Oslavy se konají od 7. do 14. července, přičemž běh s býky je k vidění každý den.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tradiční běh s býky ve španělské PamploněVideo: Reuters

 
Článek

Běh, který se obvykle neobejde bez zraněných účastníků, začíná vždy v osm hodin ráno a trvá tři až pět minut. Během historie této události bylo zaznamenáno i několik úmrtí. Poslední se datuje do roku 2009.

Z letošních oslav byl poměrně náročný sobotní zahajovací běh. Doprovázel ho déšť, a tak měli běžci ztížené podmínky. Řada z nich skončila na zemi. Podle vyjádření Josého Aldaby z Červeného kříže, bylo ten den zraněno pět lidí, jednomu poranil býk rohy.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Pro běžce jde o adrenalinový zážitek.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Obyvatelé města si událost nenechají ujít.

„Běh s býky lidem v žádném případě nedoporučuju, protože polovina účastníků zdaleka neví, co dělá. Já běhám už 15 let, ale pocházím z rodiny, která mívala hodně býků, takže vím, jaké nebezpečí na mě v ulicích čeká,“ svěřil se agentuře Reuters účastník z Mexika Carlos Manriquez.

Ulicemi, v nichž se v současnosti běh koná, se býci původně přesouvali do arény k večerním zápasům. Účast veřejnosti na těchto bězích se datuje až od poloviny 20. století.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Tradiční běh s býky ve španělské Pamploně

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Běhu s býky se tradičně účastní množství nadšenců z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám