Hlavní obsah

SpaceShipOne opět poletí

– WASHINGTON
Právo, DPA, vpl

SpaceShipOne, první raketový letoun financovaný ze soukromých zdrojů, který minulý měsíc jen těsně pokořil hranici kosmu, je znovu ve formě a chystá se na další misi. Šéfkonstruktér Burt Rutan (60) oznámil příčinu potíží prvního letu.

Foto: Dana Ehlová

Unikátní výhled na celé Le Puy-en-Velay - příkré sopečné svahy obsypané kamennými i modernějšími domy a klikatá koryta řek Borne a Loiry berou dech.

Článek

"Krátký výpadek posilovače řízení netrval víc než tři sekundy." Problémy nastaly už v okamžiku, kdy zkušební pilot Mike Melvill (63) ve výšce 15 kilometrů zažehl raketové hybridní motory a odpoutal se od nosiče White Knight (Bílý rytíř).

Stroj se totiž prudce stočil doprava a Melvill musel pomocí kniplu letovou dráhu vyrovnat. Totéž se vzápětí opakovalo. "Měl jsem už prst na nouzovém vypnutí motorů. Bál jsem se o život," vylíčil krizové okamžiky.

SpaceShipOne se tak může ucházet o Cenu Ansari pro první soukromé pokořitele vesmíru vypsanou nadací X Prize podnikatele Petera H. Diamandise ve výši deseti miliónů dolarů (260 miliónů korun).

Získá ji firma, jejíž lodi se jako první na světě podaří vynést trojici osob do stokilometrové výše za splnění dlouhé řady organizačních podmínek a let do dvou týdnů zopakovat.  

Ruská konkurence

Podle týdeníku Focus se americkému projektu snaží konkurovat i Rusko. Moskevská konstrukční kancelář Mjasisčev s finanční podporou americké firmy Space Adventures vyvíjí prototyp nazvaný Cosmopolis XXI. Prototyp vystavovala už na moskevském aerosalónu v roce 2002.

"Nosič - dvoumotorový stroj M-55 Geofisika, který se používá pro ekologické pozorování - ho vynese do výšky 17 kilometrů, kde naskočí raketové motory pro další let," uvedl Sergej Kostěnko, moskevský zástupce Space Adventures.

Mezi dalšími 25 konkurenty se své projekty chystají představit americká firma Kelly Space and Technology - její Astroliner se má od nosiče odlepit jako kluzák - a Armadillo Aerospace z Mesquite v Texasu. Její šéf John Carmack, který získal bohatství jako grafik počítačových her, chce použít tvar klasické rakety, do jejíž špice umístí posádku.

Reklama

Související témata:

Související články

Americké úřady povolily soukromé lety raketou

První soukromou licenci pro pilotování suborbitální rakety v USA vydala americká Federální správa pro letectví (FAA) kalifornské společnosti vedené leteckým...

Soukromý raketoplán dobyl vesmír

Do výšky jednoho sta kilometrů nad zemský povrch, kde již začíná vesmír, v pondělí vyletěl vůbec první soukromý raketoplán s lidskou posádkou. Za americkým...

Výběr článků

Načítám