Hlavní obsah

Sobota patřila v Lanžhotě koním

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kůň a člověk, člověk a kůň. Po staletí patřili k sobě. V dopravě i práci. A i když koně dnes nejsou základem pro dopravu ani zemědělství, stále k sobě patří. Připomněl to v sobotu Den koní v Lanžhotě na Břeclavsku. Jezdci a kočí tam předvedli své dovednosti.

Sobota patřila v Lanžhotě konímVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Milovníci koní se v sobotu vypravili na podívanou do ranče Ostředek na kraji Lanžhota. „Ano, dnešním programem jsou různé závody, kde se ve většině disciplín soutěží o rychlost, ale taky jde o to, setkat se, pobavit a udělat podívanou i pro lidi,“ řekla místopředsedkyně spolku Koňské stezky Podluží Petra Uhrová.

Lanžhotský Den koní si proto nedělá ambice nabízet podívanou na oficiální závody nejlepších tuzemských vozatajů, ale na klání kamarádů a přátel, nadšenců z okolí. „To ne, to jsou velké akce, kam jezdí naše vozatajská špička. Takové ambice nemáme, my děláme podívanou a zábavu pro nás, přátele, a lidi z Lanžhota a okolí,“ řekla Uhrová.

Na startovní čáru vozatajské soutěže tak zamířily nejen speciální káry a kočáry, ale i obyčejné koňské povozy sedláků, kteří je dodnes používají pro práci. „Jako hosty dne jsme pozvali manžele Rárovy z Ranche na Žarách. Přivezli ukázku své dovednosti a akrobacie. Jejich programem je džigitovka,“ dodala Uhrová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vozatajové se blýskli uměním projet s povozem slalomovou dráhu.

Džigitovkou je vystoupení, vycházející z ukázek jezdeckého umění, jaké s oblibou předváděli legendární donští kozáci. Účastníci odpoledne zase závodili v různých westernových disciplínách. Ty zase mají svůj původ v devatenáctém století a vychází z ukázek zručnosti honáků dobytka. A tak jezdci museli například v nejkratším čase obkroužit tři barely.

Rozhodoval čas, způsob objetí barelu a ztráta klobouku při jízdě znamenala pro jezdce penalizaci. „Disciplíny jsou různé, například klíčová dírka znamená vjet do uzavřeného vymezeného prostoru, tam se s vozem otočit a zase vyjet ven,“ řekla další z pořadatelek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vozatajové se blýskli uměním projet s povozem slalomovou dráhu.

Kromě soutěžních disciplín na návštěvníky čekala i ukázka využití koní v zemědělství. Vloni pořadatelé sáhli po lesních činnostech, od vlečení kmene po jeho natažení na vůz, letos byla inspirací senoseč. Majitelé koní předvedli práce, které s jejich pomocí dělají, sečení i obracení sena.

Spolek Koňské stezky Podluží již píše druhé desetiletí své historie. Spojuje lidi, kteří mají blízko ke koním, ať je již mají pro radost, nebo je využívají i v zemědělství. Podle předsedy spolku Zdeňka Uhra už ale není jednoduché hledat lidi, kteří obdiv ke koním promění v skutečnou zálibu. Pokud se takoví najdou, v drtivé většině jsou to děvčata, kluci jsou mezi nimi spíše výjimkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám