Hlavní obsah

Smrtelně nemocná žena odmítla léčbu a poslední rok života strávila cestováním

Novinky, and

Když Normě Bauerschmidtové z Michiganu v USA diagnostikovali poslední stádium rakoviny, její okamžitou reakcí bylo odmítnutí léčby a nalezení příznivější cesty, jak strávit své poslední dny.

Foto: Profimedia.cz

Norma Bauerschmidtová

Článek

Svoje dobrodružství započala v červenci roku 2015, kdy jí během rutinní kontroly u lékaře diagnostikovali rakovinu. Bylo to jen dva dny po smrti jejího manžela Lea.

„S Timem žijeme na cestách už několik let, a když Leo zemřel, udělali jsme to, co by udělala každá rodina, a nabídli jí, ať žije s námi,“ řekla Normina snacha Ramie Liddleová webu BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Norma toho procestovala opravdu hodně, podívala se třeba i do Yellowstonského národního parku.

Norma nepřemýšlela ani minutu a tím začalo její dobrodružství. Jednou z prvních věcí, kterou museli její syn Tim a snacha Ramie zařídit, bylo koupení kolečkového křesla. „To byla její vstupenka ke svobodě, od té chvíle jsme mohli jet kamkoli chtěla,” dodává Ramie.

Cestující slečna Norma

Jejím nápadem bylo také založit facebookovou stránku „Driving Miss Norma” (Cestující slečna Norma), kterou vytvořila jen proto, aby její rodina věděla, kde se právě pohybují. Nikdo nečekal, že stránka bude mít ohlas i mezi širokou veřejností. Nyní má kolem 470 000 sledujících a Norma se stala hvězdou internetu.

Jak ohlas její facebookové stránky rostl, dostávala rodina pozvání na spoustu akcí a setkání, jako například zápas basketbalového týmu Atlanta Hawks, nebo také nespočet nabídek na příjemné posezení u lidí doma. Se synem i snachou cestovala z místa na místo a zůstávali na jeden den nebo klidně i měsíc. „Za poslední rok jsme potkali jen ty nejlepší lidi z téhle země,” řekla Norma.

Život na cestách

Rodina během svých cest po USA sklízela lískové oříšky ve Friday Harbouru ve Washingtonu, navštívila Yellowstonský národní park, zúčastnila se přehlídky na den Svatého Patrika v Jižní Karolíně, podívala se do zlatého dolu Consolidated v Georgii a paní Bauerschmidtové se navíc podařilo splnit si jeden ze životních snů a na Floridě se proletěla v horkovzdušném balónu.

Foto: Profimedia.cz

Let balónem byl velkým zážitkem.

„Její poslední rok byl plný radosti. Byla obyčejná a nikdy ve svém životě nevyžadovala pozornost. A to je krása jejího příběhu - byla sama sebou,” říká Ramie.

Norma Bauerschmidtová během jednoho roku najela více než 20 000 kilometrů a navštívila 34 amerických států. Zemřela 30. září ve věku 91 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám