Hlavní obsah

Smrdutý sprej proti bezdomovcům ve Francii neprošel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francie uvažovala o tom, že by proti bedomovcům v centru bojovala smrdutým sprejem. Nápad ale u úřadů nakonec neprošel. Starosta Argenteuil u Paříže se tohoto nápadu vzdal pod tlakem, který vyvinuli i někteří členové vlády. Ta ale teď stejně jako její předchůdkyně stojí před problémem, co si s bezdomovci v centrech měst počít.

Článek

Nápad starosty Georgese Mothrona vyvolal pobouřené hlasy, že se s lidmi bez domova zachází jak s obtížným hmyzem. Vysoký komisař pro aktivní solidaritu s chudobou v úřadu premiéra Martin Hirsch ho označil za nepřijatelný, sami zaměstnanci argenteuilské radnice odmítli sprej proti bezdomovcům používat. Na internetu lze ale najít i hlasy pochopení pro tuto iniciativu.

Bezdomovci jsou vidět prakticky ve všech francouzských městech, jejich počet se odhaduje na 70 000 až 100 000. V Paříži jsou jich údajně asi dva tisíce. Pro místní lidi jsou většinou trnem v oku a radnice se ocitají pod tlakem, aby s nimi "něco dělaly."

Lavičky jako další zbraň proti lidem bez domova 

Některá nádraží zavírají na noc své haly. Instalují se lavičky uzpůsobené tak, že si na ně nejde lehnout, případně z míst, kudy chodí zvlášť mnoho turistů, lavičky mizí. V Paříži se to týká třeba okolí Louvru nebo honosného náměstí Vendôme.

I v pařížském metru, které je zvlášť v zimě oblíbeným útulkem bezdomovců, se lavičky nahrazují sedačkami, na nichž je prospání se obtížnější. Správa metra to zdůvodňuje snahou vylepšit metro esteticky, podle některých humanitárních organizací je to ale způsob, jak z metra v tichosti vyhnat bezdomovce.

Vysoký komisař Hirsch vyzval místní představitele bez ohledu na politickou příslušnost, aby z problematiky bezdomovců nedělali "demagogickou zbraň" v kampani k místním volbám, které budou za půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám