Hlavní obsah

Slunce, seno, Rusko aneb U Moskvy jsou o krok dál

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý si vybaví legendární Pláničkův experiment z české komedie Slunce, seno, jahody. Tehdy se student vysoké školy zemědělské pokusil v praxi dokázat, že krávy při poslechu hudby zvýší produkci mléka. O 35 let později s vylepšenou verzí přišli v Rusku, místo hudby však používají virtuální realitu.

Foto: Ministerstvo zemědělství a potravin Moskevské oblasti

Krávy by se díky virtuální realitě měly ocitnout na letní louce.

Článek

Zatímco ve Spojených státech zkoušejí rotující masážní kartáče, které krávám dopřejí pohodlí, a v Evropě se testují nejrůznější robotické systémy, v Rusku zašli nyní ještě dál.

Nedaleko Moskvy se farmáři rozhodli vyzkoušet trik, který čeští televizní diváci znají již desítky let. Tamním krávám na hlavu dávají zařízení virtuální reality, která jsou upravená speciálně na kravské hlavy.

Kvalita i kvantita

Zařízení má krávy zbavovat stresu a pomáhat k vyšší produkci mléka. Zvířata se tak po nasazení zařízení na hlavu virtuálně ocitnou na letní louce, kde se mohou cítit uvolněná, což má vést k vyšší produkci a kvalitě mléka, jak poznamenal server BBC s odvoláním na Ministerstvo zemědělství a potravin Moskevské oblasti.

Hurikán smetl krávy do moře, odplavaly si v klidu na kilometry vzdálený ostrov

Koktejl

Farmáři nyní spolupracují s veterináři a zařízení dlouhodobě testují. Jejich cílem je potvrdit již dříve rozšířenou myšlenku, že krávy v klidném prostředí produkují více mléka. Pokud by se teorie skutečně potvrdila, plánuje výrobce „kravských virtuálních realit” rozšířit výrobu a proniknout na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám