Hlavní obsah

Slovenskému exfotbalistovi operovali nesprávné koleno

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý fotbalista František Rapan (75) z Nitry měl problémy s pravým kolenem, a tak šel na operaci. Po probuzení z narkózy zažil šok: lékaři mu omylem operovali levé koleno.

Foto: TV Markíza

František Rapan

Článek

„Teď mám problémy s oběma,“ postěžoval si důchodce televizi Markíza.

„S tím druhým kolenem neměl žádné problémy. To byla jeho opora, na té noze vše zvládal,“ říká jeho manželka Eva. Jeho dcera Rút potvrdila, že pravé koleno bylo ve velmi špatném stavu a byla nutná výměna kolenního kloubu. Jenže došlo k omylu a operováno bylo nesprávné koleno.

Rapan se probudil po narkóze a hned věděl, že se něco nepovedlo. „Hadičky mi trčely z levého kolena. Když jsem jim řekl, že mi operovali zdravé koleno, nikdo nereagoval,“ dodal bývalý prvoligový fotbalista. Později se mu lékaři omluvili.

Důchodce teď chodí na rehabilitaci s operovaným kolenem, přičemž v tom druhém má stále značné bolesti. „Stěží ujdu sto metrů,“ dodal. Nyní čeká, kdy mu určí termín na operaci druhého kolena.

Nemocnice: Ani druhé koleno nebylo zdravé

Vedení fakultní nemocnice v Nitře vyjádřilo lítost nad omylem lékařů a zřídilo komisi pro vyšetření případu. „Okamžitě jsme přijali opatření, aby se podobná situace nemohla zopakovat,“ uvedla nemocnice ve svém prohlášení. Zároveň tvrdí, že důchodce neměl ani druhé koleno zcela zdravé. Proto se ohradilo proti tvrzení, že bylo operováno zdravé koleno.

Rapan podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké újmy na zdraví z nedbalosti a žádá bolestné. Podal rovněž stížnost na úřadu pro dohled nad zdravotní péčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám