Hlavní obsah

Sloni v pražské zoo dovádějí i ve vedrech, perou se o zmrzlinu ze zeleniny i ovoce

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Letošní léto panují v České republice nadprůměrné teploty a nejen lidé se v teple touží alespoň trochu zchladit. V pražské zoologické zahradě proto myslí i na ochlazování zvířat. Slonům například podávají zmrzlinu z ovoce, zeleniny a kokosu, kterou se nejen osvěží, ale také si s ní pořádně zadovádí.

Sloni v zoo v teplém počasí dovádějí se zmrzlinou Video: Novinky

 
Článek

Sloni patří mezi nejoblíbenější zvířata, na které se chce jít při návštěvě zoologické zahrady podívat nejspíš každý. Tito v průměru třímetroví krasavci mohou působit na první pohled ukázněně, to se ale změní v momentě, kdy jejich ošetřovatelé do jejich výběru připevní speciální sloní zmrzlinu.

Foto: Novinky

Zmrzlina jim očividně chutná

Foto: Novinky

Do zmrzliny jim zaměstnanci zoo dávají ovoce, zeleninu a kokos

Nejen slůňata, ale i dospělé samice se o zmrzlinu perou, dovádí s ní a pochutnávají si. „Zmrzlinu zavěšujeme na řetěz a dospod dáme klacíky. Uděláme takový kříž, aby zmrzlina z řetězu nesjela,“ řekl Novinkám Antonín Mrázek, vedoucí krmivářského oddělení.

Do zmrzliny dávají slonům pracovníci zoo jablka, mrkev a sezónní ovoce, které doplňují i o tropické ovoce jako banány. K tomu přidávají ještě zeleninu jako papriku nebo cuketu a k dochucení slonům dopřávají strouhaný kokos.

Foto: Novinky

Choboty se snaží zavěšenou zmrzlinu shodit na zem

O zmrzlinu, kterou dostávají dvakrát až třikrát týdně, je mezi slony kolikrát velký boj. „Je to v rámci nějaké hierarchie v té skupině, oni se především snaží tou zmrzlinou zabavit, nejde o to je tou zmrzlinou nakrmit. Je to pro ně zábava, což je takový jeden z aspektů krmení zvířat v zoologické zahradě,“ dodal Mrázek.

Foto: Zoo Praha

Také lední medvědi si dopřávají zmrzlinu

Kromě zmrzliny slony i ostatní zvířata v zoo ochlazují i různými postřiky ve výbězích. Ledním medvědům pak podávají rybí zmrzlinu z makrely nebo sledě.

Reklama

Výběr článků

Načítám