Hlavní obsah

Slavná lokomotiva, která pamatuje Franze Josefa, neskončí ve šrotu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Téměř stoletá lokomotiva Ganz Eg6, která jezdila mezi Vídní a Bratislavou ještě za císaře Františka Josefa I., měla být sešrotována. Několika nadšencům se podařilo tento technický unikát zachránit a po rekonstrukci se stane novou bratislavskou atrakcí.

Lokomotiva Ganz EG6Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Budeme rádi, když bude vystavena na důstojném místě. Našim tajným snem je, aby lokomotiva zase jezdila v ulicích města,“ prozradil Maroš Mačuha z Bratislavského okrašlovacího spolku, který se přičinil o návrat lokomotivy do Bratislavy.

Lokomotivu se podařilo zachránit v poslední chvíli. Zachovaly se obě lokomotivy slavné „vídeňské tramvaje“, jak Bratislavané s oblibou nazývali lokálku na elektrický pohon jezdící z jejich města do Vídně. Jedna lokomotiva je po rekonstrukci součástí dopravního muzea v rakouském Mariazellu a druhá jezdila až do loňska v okolí Linze.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kabina lokomotivy Ganz Eg6

Po vyřazení z provozu o ni nebyl v Rakousku zájem, stála odstavená na nádraží v Eferdingu a chtěli ji dát sešrotovat. „Podařilo se nám ji získat za devět tisíc eur. To byla cena za 30 tun šrotu,“ řekl Právu Roman Delikát, autor projektu záchrany historické lokomotivy. Peníze pochází z veřejné sbírky a od městských institucí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lokomotiva, která spojovala Vídeň a Bratislavu.

V lokomotivě jsou dodnes původní prvky. „Je to obousměrná lokomotiva. To znamená, že po dojezdu do cíle se klika k řízení přeložila na opačnou stranu a jelo se zpátky. Původní je prakticky celý interiér, elektrické rozvody i okna. Odborníci firmy Ganz přijeli svého času do Bratislavy, propočítali nosnost tehdy jediného mostu přes Dunaj v našem městě. Pro provoz tramvaje bylo nutné posílit nosnost mostu. U dvou lokomotiv, vyrobených speciálně pro Bratislavu, byl rovnoměrně rozložený tlak na obě osy,“ dodal Delikát.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Stoletá lokomotiva se vrátila do Bratislavy.

Elektrická lokomotiva Ganz Eg6 byla vyrobena v roce 1913. Mezi Vídní a Bratislavou jezdila od roku 1914 do roku 1935. Na slovenské straně se původní trať nezachovala, v Rakousku končí koleje v pohraniční obci Wolfsthal. Současné vlaky spojující obě hlavní města jezdí po jiných trasách.

Reklama

Výběr článků

Načítám