Hlavní obsah

Šimpanzi utekli z výběhu. Stačilo jim k tomu pár větví

Novinky, tcs

Zoologická zahrada v severoirském Belfastu zažila další útěk zvířete. Poté, co v lednu ze zoo opustila panda červená, dostal se o víkendu ze svého výběhu za pomoci větví i šimpanzí alfa samec Andy. Po chvíli ho následovali i ostatní členové jeho tlupy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šimpanz Andy utekl z výběhu belfastské zooVideo: AP

 
Článek

Za normálních okolností by šimpanzi neměli moc šancí se z výběhu dostat. Zvířata ale využila toho, že po silných bouřkách, které se nedávno prohnaly Belfastem, byla řada větví okolních stromů nalomená.

Šimpanzi větve ulámali úplně a Andy poskládal u zdi provizorní žebřík, ze kterého už pro něj nebyl problém kamennou zeď překonat. Ostatní členové tlupy se ho pokusili následovat, po počátečních neúspěšných pokusech se jim to nakonec podařilo.

Andy se chvíli procházel po vrcholku zdi a pak na chvíli zmizel v křoví. Ostatní primáti zůstali na zdi. Na šimpanze narazila až další z návštěvnic na chodníku. Danielle Monaghanová byla v zoo se svými dětmi. Zatímco její ratolesti byly ze šimpanze nadšeny, Danielle strnula hrůzou.

Do výběhu se vrátili sami

„Nechtěla jsem před dětmi ukázat strach, ale hlavou se mi honilo: Co se by se tak stalo, kdyby nás napadl, nebo se rozhodl děti nám vzít,“ uvedla Danielle pro BBC. Jenže chování šimpanze Danille brzy uklidnilo. „Byl úplně v klidu a my kolem něj mohli rychle projít,“ řekla Danielle.

Ošetřovatelé byli na blízku a po chvíli Andyho i zbytek tlupy dostali zpět do výběhu. Alan Cairns, jeden z ošetřovatelů, uvedl, že to nebyl příliš velký problém. „Jsou velmi inteligentní a vědí, že nesmí mimo výběh,“ vysvětlil. Když primáti zahlédli ošetřovatele, rozhodli se do výběhu sami vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám